Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Glem ikke specialbutikkerne – de er samfundets sociale lim

Som bekendt ved man ofte ikke, hvad man har, før man mister det, og derfor vil jeg opfordre alle til at støtte deres lokale små forretninger, i det omfang det er muligt og ansvarligt.

I disse tider har der været meget fokus på ”de store”. Repræsentanterne for supermarkedskæderne får (meget) taletid, ligesom de store virksomheder bliver tilgodeset via hastelovgivning. Det er forståeligt, da deres arbejde berører mange danskere. Også iværksætterne og virksomheder under 10 ansatte er blevet givet en velfortjent og kærkommen håndsrækning. Mit håb er nu, at der også søsættes tiltag, der vil redde specialbutikker med mellem 10 og 20 ansatte ud af corona-flammerne.

Min opfordring lyder således: Glem ikke alle landets pt. ekstremt hårdtprøvede specialbutikker – de tjener en vigtig social funktion i det danske samfund!

Slagtere, bagermestre, grønthandlere, ostehandlere og delikatessebutikker... – alle landets specialiserede, fagligt dygtige og stolte forretningsindehavere må i øjeblikket kigge langt efter kunder. Som konsekvens heraf må de i værste fald dreje nøglen, om inden corona-stormen når at lægge sig. Og Danmark vil altså blive fattigere, også socialt set, uden dem.

Jeg selv er 5. generationsfiskehandler, og i disse, med statsministerens ord, ekstraordinære tider har vi færre kunder i butikken, og mange virksomheder annullerer deres normale bestillinger hos os. Det er ikke sjovt pludselig at blive så hårdt spændt for, for jeg elsker mit arbejde, og jeg sætter stor pris på alle de kunder, jeg i årenes løb måske endda er kommet på fornavn med.

I al beskedenhed synes jeg faktisk, at mine kolleger i specialbranchen og jeg selv udfører et vigtigt stykke arbejde. Det være sig i forhold til de services og varer, vi tilbyder, men særligt som samfundets sociale lim. For mens banker og supermarkeder i effektivitetens navn minimerer den personlige kundekontakt, gør vi det modsatte. Vi elsker at snakke med vores kunder – de er vores eksistensgrundlag, så selvfølgelig skal de have et smil med på vejen. Den type smil, som fødevareminister Mogens Jensen forleden opfordrede danskerne til også at give de ansatte i supermarkederne.

Hvis vi fremover ikke blot skal kunne smile til hinanden i de store supermarkeds-kæder, men også i bybilledet, mens vi løber alle dagligdagens små ærinder, vil jeg opfordre til, at også repræsentanter for specialbutikkerne får taletid.

Jeg priser mig lykkelig over alle vores loyale kunder og gør pt. mit ypperste for at tage de forholdsregler, vi er blevet bedt om, så vi fortsat kan byde dem velkommen på Aarhus Havn. Således tilbyder vi nu alle kunder håndsprit og handsker, når de kommer ind, samt opfordrer til og muliggør ligeledes, at kunderne kan holde afstand i butikken.

Mange specialforretninger strækker sig tilsvarende for at imødekomme Corana-tidens krav. De forsøger desuden at overleve ved at eksekvere på den efterspurgte onlinehandel. I min butik er vi nu også begyndt at levere fisk direkte hjem til folk, så alle dem, der i disse dage arbejder hjemmefra, fortsat kan spise sig mætte i sunde, klimavenlige råvarer. Det er en udfordring, men vi er, som mange andre specialbutikker, nødt til at være kreative for at overleve.

Som bekendt ved man ofte ikke, hvad man har, før man mister det, og derfor vil jeg opfordre alle til at støtte deres lokale små forretninger, i det omfang det er muligt og ansvarligt. Specialbutikkerne udfylder for mange en ganske speciel plads – ikke mindst en social funktion – noget at se frem til i en ofte opskruet, tempofyldt dagligdag.

På den anden side af denne skærm-corona-alenetid, efter at have været så isoleret fra hinanden, vil vi mere end nogensinde få brug for at komme hinanden ved. Ligesom foreningslivet, højskolerne og andelsbevægelserne er også specialbutikkerne en del af den sociale lim, der er så vigtig for vores daglige trivsel og velvære i Danmark.

Så kære dansker, kære politiker, vis samfundssind ved også at bakke op omkring din lille lokale specialbutik. Så er den der forhåbentlig også på den anden side af corona-krisen.

Hold afstand –men hold dig endelig ikke tilbage, og husk at passe på hinanden.

Jakob Clausen, direktør for Clausens Fiskehandel, Aarhus. Arkivfoto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce