Annonce
Debat

Læserbrev: Gymnasiefusion kan skade lokalområdet

Langkaer Gymnasium. Arkivfoto: Flemming Krogh

En fusion mellem det trængte Langkaer Gymnasium og Aarhus Tech er på papiret en rigtig god idé - men kun hvis stx bevares i Tilst. Desværre er der lagt op til at reducere udbuddet af stx-klasser på Langkaer for i stedet at udbygge kapaciteten i Midtbyen. Gør man det, risikerer man at sætte gang i en udvikling, der langsomt men sikkert vil fjerne elevgrundlaget for skoler i en række omegnskommuner. Først i den nærmeste ring om Aarhus: Rønde, Favrskov, Odder og Skanderborg, men potentielt med kaskadeeffekt til skoler længere væk fra byen.Der er brug for et godt og seriøst uddannelsesudbud i Aarhus V. Alligevel ligner fusionsplanerne et forsøg på at "gafle" elever fra eksisterende stx-uddannelser i Aarhus C og vil i sidste ende fjerne elevgrundlaget netop dér, hvor man ønsker at redde det. Oveni underminerer det regeringens overordnede politiske vision om at sikre alle unge solide uddannelsestilbud indenfor en rimelig afstand og transporttid.

Sidste år søgte ikke færre end 222 elever fra oplandskommunerne plads på Aarhus' eksisterende stx-skoler. Det er også argumentet for, at den nye fusionerede skole skal have lov at oprette tre stx-klasser på Dollerupvej i Midtbyen. Men åbner vi først for stx på Dollerupvej, åbner vi også for en regulær glidebane: For hvordan kan vi være sikre på, at skolen ikke vil opskrive sin kapacitet på Dollerupvej og tilsvarende nedskrive - eller ligefrem lukke - stx i Tilst? Det har ingen gavn af - mindst af alle eleverne.

Vi ved, at lang vej til skole øger risikoen for frafald på ungdomsuddannelserne, og alene derfor ligger der også en samfundsmæssig interesse i at bevare ungdomsuddannelser ude i landet.

Danske Regioner har dokumenteret, at de mindre ungdomsårgange, som i disse år rykker ind i uddannelsessystemet, truer ikke bare de mindre uddannelsesinstitutioners eksistens, men også bosættelsesmønstret og dermed virksomhedernes muligheder for at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Eksisterer der ikke skoler og ungdomsuddannelser lokalt, så vil familier ikke bo der, og så søger de ikke de ledige job i de lokale virksomheder. Derfor er det hverken i regionernes, regeringens, eller kommunernes - for slet ikke at tale om dansk erhvervslivs - interesse at understøtte elevernes vandring mod de store byer.

Målet med fusionen mellem Langkaer Gymnasium og Aarhus Tech bør alene være at støtte og måske endda udvikle uddannelsesmulighederne i det vestlige Aarhus. I den henseende ligner det et klogt og tiltrængt træk at udbyde erhvervsuddannelser i Aarhus Vest. I hvert fald det første Grundforløb (GF1). Det vil sikre eleverne i området en bredere vifte af uddannelsesmuligheder - både den klassiske stx og nogle nye og mere erhvervsrettede tilbud, hvor Aarhus Techs særlige ekspertise kan komme til sin ret.

På den måde kan vi styrke både de fusionerede skoler, elevernes frie valg og gøre de mindre byer mere attraktive uden at lukke omegnsgymnasier.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce