x
Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Gymnasiernes kapacitetsbegrænsninger – en gratis omgang for regionen

Jeg undrer mig især over det nødvendige og det ansvarlige i beslutningen om, at der skal åbnes en helt ny gymnasieafdeling under Aarhus Tech med tre gymnasiespor på Dollerupvej.

Jeg har med stor interesse læst læserbrevet lørdag 8. februar fra Anders Kühnau (S) og Jørgen Nørby (V) om ”den nødvendige ansvarlige beslutning”, som regionsrådet tog 29. januar.

Lad os starte med at slå fast: Gymnasierne må stå sammen om at løse de udfordringer, der er. De stærke må hjælpe de svage. Det er ingen heldigvis uenige i. Slet ikke jeg.

Men jeg hæfter mig ved, og jeg undrer mig over, at beslutningen, om at Marselisborg Gymnasium for andet år i træk skal have nedsat kapaciteten, så det nu bliver byens mindste med syv gymnasiespor og en Team Danmark-linje, medens Viby skal til at være et af landets største med otte gymnasiespor og to HF-spor, er en såkaldt ”nødvendig og ansvarlig beslutning”. Og jeg undrer mig især over det nødvendige og det ansvarlige i beslutningen om, at der skal åbnes en helt ny gymnasieafdeling under Aarhus Tech med tre gymnasiespor på Dollerupvej. Og at eleverne til et meget større Viby og et nyt Dollerup Gymnasium i øvrigt skal tvangsforflyttes helt fra Skanderborg og Favrskov foruden fra Marselisborg, Katedralskolen, Statsgymnasiet, Risskov og Egå.

Beslutningen har her på Marselisborg Gymnasium indtil videre medført nedlæggelse af en række lærerstillinger, samtidig med at de tilbageværende ansatte skal betale af på en gæld på 80 millioner for nybyggeri, der blev gennemført i tiltro til, at loven om selveje blev overholdt.

For regionsrådet er det en ”gratis omgang”. De får ikke regningen for deres ”nødvendige ansvarlige beslutning”. De stilles ikke til ansvar for det dårlige arbejdsmiljø, de afstedkommer. De er ikke forpligtede til at skaffe de fyrede nyt arbejde.

Må jeg minde om, at historien mærkeligt nok er fuld af eksempler på regimer, der blev stemt fra magten, blot fordi de gennemførte ”nødvendige ansvarlige beslutninger”. Men overbevis mig gerne om det nødvendige og det ansvarlige i ovenstående.

Henning Fisker Langkjer. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce