Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Hård tone på nettet - den kasse vil jeg sgu ikke puttes i…

At presse en debat ud i et ’sort-hvidt-univers’ er ofte at afspore debatten. Nuancer, andre synsvinkler, nye muligheder og mulige kompromiser kvæles på den måde, hvor kun en ufrugtbar enten-eller-position står tilbage.

Så røg jeg i kassen af ”akademikere og studerende”. Nå da, ja – umiddelbart tilhører jeg ingen af grupperne, i hvert fald ikke, hvis vi skal følge den almene definition af disse grupper. Net-debattøren mente, at det netop er den gruppe, der som cyklister ikke gider følge færdselsreglerne (!).

”Kunstnere og folk på overførselsindkomster-kassen” blev jeg også puttet ned i for nylig. Hmm… en lidt udefinerbar størrelse, kan man vel sige. Debattøren her mente, at det er gruppen, som ønsker færre biler i midtbyen. Sådan.

Og selv avisen, Århus Stiftstidende, kan være med: ”Groft sagt er det røde flertal i byrådet varme tilhængere af mere letbane, mens især Venstre og Dansk Folkeparti er lodret imod” (5. februar). Jaaah… Men er avisen ikke her i gang med at trække fronterne unødigt hårdt op?

At presse en debat ud i et ’sort-hvidt-univers’ er ofte at afspore debatten. Nuancer, andre synsvinkler, nye muligheder og mulige kompromiser kvæles på den måde, hvor kun en ufrugtbar enten-eller-position står tilbage. De, som ikke er med os, er imod os, og alt andet er fake news – som vi hører fra USA.

Jeg – og sikkert mange andre – ser ofte polariseringen og tendensen til denne ’putten i kasser’ på nettet. Og jeg ser det, som et udtryk for, at mange vælger at springe over, hvor gærdet er lavest – dér, hvor man ikke behøver at sætte sig ind i tingenes substans eller rette sammenhæng. Eller hvad?

En dovenskab eller uvidenhed – dumhed, vil nogen måske sige – som man i ubegrænset form har lov at udstille på nettet i de såkaldte sociale medier. Og høste ’likes’ fra ligesindede…

Samme tendens kommer til udtryk i ’dem og os-opdelingen’ af mennesker i vort samfund. Så har vi nemlig styr på ’dem’ – og herefter kan vi uhæmmet svine dem til, så meget som vi har lyst til. For vi – ’os’ – har jo ret. Ikke?

Annonce
Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce