Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Hårde vilkår i børnehavens maskinrum

Jeg er pædagog i en børnehave i Aarhus Kommune. Men jeg forventer ikke, at du ved, hvordan det fungerer nede i "maskinrummet" i en børnehave. Så nu ridser jeg det lige op for dig:

Det her handler om et barn. Det opfører sig uden for normen. Normen er, i den her sammenhæng, det gennemsnitlige, hvad der er forventeligt af et barn på fire år. Så vi undrer os som pædagoger. Finder ud af, at her er noget, vi skal arbejde med. Men det er godt, at vi opdager det så tidligt, så barnet og familien kan få den rette hjælp og støtte. Det er trods alt det, vi, som pædagoger, er uddannede til. Efter X antal møder i en periode på tre-fire måneder med os selv, familien og en psykolog finder vi ud af, at der skal søges om ekstra timer til barnet.

Det betyder, at der kan tilgå institutionen et sted mellem 10 og 25 timer. Så kan der blive ansat ekstra personale, eller der kan komme ekspertise udefra. Det vil gøre dagligdagen roligere, hvilket betyder færre konflikter, hvilket betyder mere tryghed, hvilket betyder mere harmoniske og socialt velfungerende børn, som forældrene – og i sidste ende skolen - sætter stor pris på, da det så er lettere at få puttet viden ind i hovedet på ungerne, så de kan leve et dejligt liv efter deres eget ønske som glade harmoniske samfundsborgere.

Men de ekstra timer er meget svære at få fat på. Et eksempel:

"Barnet er svært at rumme i børnegruppen. Barnet er kognitivt ikke alderssvarende. Barnet har brug for voksenstøtte og guidning gennem hele dagen. Barnet har indlagt faste pauser, væk fra de andre børn, i løbet af dagen. Barnet ender tit i konflikter, fordi sproget ikke er alderssvarende. Barnet har udadreagerende adfærd. Kommende udredning af barnet på BUA (Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling)".

På almindeligt dansk betyder det, at barnet banker de andre, ikke forstår almindelige sociale spilleregler og ikke kan være alene med de andre børn uden voksenopsyn. Med andre ord: Send flere penge nu, lokummet brænder!

Men dem, der sidder på flæsket, siger tit og ofte, at "der kommer ikke lige nogle timer i jeres retning, lige nu. Men I gør det jo også rigtigt godt, bliv ved med det".

Med den ene hånd siger kommunen: "En tidlig indsats er en vigtig nøgle i arbejdet med at give alle børn og unge i Aarhus muligheder for bedre opvækstvilkår". Det står på kommunes hjemmeside!

Med den anden hånd siger kommunen: "Arrrrh, vi har en anden definition, og børnehavebørn er en kende for tidligt til ekstra timer".

Riget fattes penge, ja, men jeg spørger Aarhus Kommune: Hvorfor skal det være så svært og så tidskrævende at få og yde hjælp til de børn og familier, der har brug for det? Er det, fordi jeg ikke forstår, hvordan det fungerer nede i "maskinrummet" på kommunen? Hvis svaret er ja, så vil jeg gerne bede om, at der er en af jer embedsfolk, der lige ridser det op for mig.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat

Pigerne fra 5. er kede af det: Thomas Medom, hvorfor tager du vores klub?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Annonce