x
Annonce
Debat

Læserbrev: Hastværk med nyt skolefag gavner hverken skoler eller elever

Thomas Medom (SF). Foto: Axel Schütt

Åbent brev til undervisningsministeren:

I disse dage er en bred kreds af partier i Folketinget ved at lægge sidste hånd på et forslag om at skabe et nyt obligatorisk praktisk-musisk fag i folkeskolen. Hensigterne er gode. Faget bidrager til at give eleverne indsigt i flere fag og praktiske måder at arbejde på - og det giver igen reelle forudsætninger for at træffe et frit og mangfoldigt uddannelsesvalg.

Men i jeres iver for at vise handling, er I på Christiansborg godt på vej til at spænde snubletråde ud for de lærere og andre professionelle, der skal gøre eleverne parate til at tage en ungdomsuddannelse.

For det første er der timingen. Skolerne står aktuelt lige midt i planlægningen af næste års undervisning, uden at kende konkrete rammer og krav til faget, der ifølge lovforslaget skal indføres allerede efter sommerferien. En del skoler har allerede kommunikeret med forældre og elever om næste års valgfag.

For det andet er der skolernes lokale frihed. I sin nuværende form ændrer lovforslaget skolens selvstændige kompetence til at fastlægge en undervisning, der tilgodeser eleverne bedst muligt, herunder en bred vifte af valgfag. Vi har i Aarhus skoler, som bevidst arbejder med at tone deres udskoling og valgfag i retning af science, idræt eller sprog i samarbejde med det lokale foreningsliv og erhvervsuddannelser. Som lovforslaget er udformet nu, kan disse valgfag ikke anvendes som obligatoriske valgfag fremover.

For det tredje er der økonomien. De lokale valgfag skal med det foreliggende lovforslag tilbydes som frivillige valgfag, altså et 2. eller 3. valgfag. Disse fag ligger ud over den obligatoriske undervisning. Det er skolernes vurdering, at eleverne kun i begrænset omfang har mod på at tage valgfag, der ligger udover den obligatoriske undervisning. Hvor skolen alligevel vælger at forsøge at fastholde toninger/valgfag som frivillige valgfag, skal skolen finansiere eventuelle merudgifter indenfor budgetter, der i forvejen er stramme.

Det er ærgerligt, at gode intentioner skal presses så hårdt af et forhastet lovarbejde. Derfor beder jeg dig og forligspartierne bag aftalen lytte til skolernes og de professionelles input. Alt andet lægger sten i vejen for det ønske, de færreste vel er uenige i: At klæde vores børn og unge bedst muligt på til at træffe et solidt og rigtigt uddannelsesvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce