Annonce
Debat

Læserbrev: Himmelbjerget - turistfantasier eller en del af en større fortælling

Himmelbjerget. Foto: Kim Haugaard

Citat fra Skanderborg Kommunes Helhedsplanen for Himmelbjerget, s. 43: "Ved at Himmelbjerget bliver en stærk og attraktiv destination i Søhøjlandet, vil målet være, at bjerget bliver en dynamo for udviklingen i området og hele kommunen".

Det virker helt ude af proportioner, at turisme på Himmelbjerget skulle blive en udviklingsdynamo for en kommune i et af landets rigeste og mest udviklede områder. Ikke fordi Himmelbjerget ikke er en attraktion. Og på Himmelbjerget er der plads til både at tage hånd om traditionerne og skabe fornyelser. Det er bare i denne sammenhæng ikke nok.

Når vi planlægger en tur til Italien, sætter vi ikke fingeren på Trasimenersøen, men fokuserer på, hvilke natur- og kulturtilbud der er i Umbrien og Toscana. Vi ser ikke udelukkende på Mont Ventoux, men på mulighederne i hele Provence. Selvfølgelig vil familien i Niedersachsen eller Groningen ikke have Himmelbjerget som mål, men som minimum Søhøjlandet. De vil søge den samme betagende natur, de samme historiske museer samt de samme kunstmuseer, vi selv betragter som en del af vores identitet. Det, vi selv synes er værdifuldt, vil også gøre indtryk på vores gæster.

Vi skal være tro mod vores værdier og traditioner og ikke plastre for eksempel Himmelbjerget til med effekter, som lige nu er moderne i landskabsarkitektkredse, og som derfor kan ses overalt i verden. Det fremgår af helhedsplanen, hvordan de inspireres (stjæler) fra hinanden. Hvorfor så i øvrigt tage til Himmelbjerget?

Og så ønsker vore gæster sig ikke overraskende dertil gode overnatningsmuligheder, spændende spisesteder og indkøbsmuligheder ligesom os selv. Det kan de få i Søhøjlandet.

Det er som udkast beskrevet i "Geopark Søhøjlandet - en ramme om vores fælles fortælling". Den er udarbejdet ud fra UNESCO's koncept for geoparker. Der er ca. 75 europæiske geoparker og 125 på globalt plan. Hvis Søhøjlandet kom i det selskab, vil også Himmelbjerget komme på verdenskortet, og vi vil på en gang lave en fortælling om os selv og for vore gæster. Ønsker vi turister eller gæster? På nuværende tidspunkt er Geopark Odsherred UNESCO-godkendt, og der arbejdes på Geopark Vestjylland, Geopark Læsø og Geopark Sydfyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bakken Bears knuste ærkerival

Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce