Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Hoteller og restuaranter: Vi skal kæmpe for fremtiden

Turismeerhvervet rejser sig væsentligt langsommere end andre erhverv, når der har været store kriser. Så der er brug for ekstra hjælp.

Annonce

Fremtiden? Den ved vi ikke om eksisterer! Regeringen og Folketingets hjælp gør en forskel, men der er brug for mere. Der er brug for en særlig indsats, som skal få hotel- og restauranterhvervet tilbage på et normalt niveau efter den 9. juni, når hjælpepakkerne udløber.

Lige nu er uvisheden det værste. Vi håber langsomt at kunne åbne igen efter påske, men vi ved ikke, om vi kan genansætte alle de medarbejdere, vi desværre har været nødt til at afskedige og hjemsende.

I Horesta kæmper vi for at holde hånden under de tusindvis af virksomheder, som er lukningstruede, og de over hundredtusind arbejdspladser, som går en usikker fremtid i møde i turisme- og oplevelseserhvervet. Og vi har opnået meget de seneste uger, og politikerne har lyttet. Men der skal meget mere til.

Påsken står for døren, men den bliver en helt anden end normalt, og vi må vinke farvel til et omsætningsboom og startskud til det midtjyske erhvervs højsæson. Foråret byder ellers altid på påskefrokoster, kaffe i solen ved Vestkysten, gåture langs Aarhus Å og masser af glade turister i hele vores region.

Fremtid eller fald? Når Danmark åbner igen, og vi passerer den 9. juni, er situationen stadig katastrofal. Det viser alt i historien os. Turismeerhvervet rejser sig væsentligt langsommere end andre erhverv, når der har været store kriser. Så der er brug for ekstra hjælp.

Den seneste medlemsundersøgelse af Horesta viser, at hver femte virksomhed føler sig truet af permanent lukning som følge af krisen. Det er rigtig mange virksomheder. I Midtjylland har 23,2 pct. af medlemmerne allerede sagt farvel til medarbejdere, og knap 13 pct. forventer at afskedige inden for kort tid. Faktisk har kun syv pct. af virksomhederne beholdt bemandingen på samme niveau som før krisen.

Alt i alt taler disse tal et eget meget tydeligt og trist sprog. Og det er ikke bare omsætning, der forsvinder. Det er også eksport. Dansk turisme skaber milliardindtægter fra udenlandske turister. Alene i Region Midtjylland udgør det samlede turismeforbrug mere end 21,8 milliarder kroner. Og tallet har været stigende over de seneste år.

Og vi er i hård konkurrence med vores nabolande. Mange andre lande har ligesom Danmark taget initiativer for at understøtte erhvervslivet generelt. Mange er også gået skridtet videre med målrettede tiltag til turismen. Senest har Norge sænket momssatsen for blandt andet hotelovernatninger til otte pct., mens den i Tyskland ligger på syv pct.

Den britiske analysevirksomhed Tourism Economics har vurderet, at det globale turismeerhverv først er tilbage på før-krise-niveau i 2022. Vel at mærke, hvis corona-krisen er overstået på fem måneder. Erfaringerne fra finanskrisen viste, at det tog to år for restauranterne at nå samme niveau som før krisen og hele fire år for hotellerne. Effekten af denne krise er uden sidestykke og er allerede nu langt værre end de tidligere store kriser lagt sammen.

Horesta foreslår på den baggrund en genopretningspakke med målrettede tiltag for turisme- og oplevelseserhvervet:

1. Forlængelse og udvidelse af kompensation 2. Afgiftsfritagelse i 2020 og 2021 (energiafgifter og ejendomsafgifter) 3. Nedsat momssats på otte pct. for hoteller og restauranter 4. Tredobling af markedsføring af dansk turisme 5. En særlig turisme-taskforce

Fremtiden er uvis – men vi er klar til at kæmpe. Hvis vi, som region og nation, gerne vil have et lige så stærkt turismeerhverv på den anden side af corona-krisen, som vi havde, inden krisen ramte os, så lad os løfte i flok, turde tage stilling og investere i erhvervet. Horesta er kommet med fem stærke initiativer til en genopretning – nu skal vi have dem implementeret.

Jakob Beck Wätjen, formand for Horesta i Region Midtjylland. Arkivfoto: Marie Louise Andersen
Annonce
Aarhus

Kør forsigtigt: Det kan være glat

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Drastisk fald i antal nye corona-smittede: Aarhus er under magisk grænse

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce