Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Humaniora skal gentænke sig selv

Annonce

Med faldende optag og høj arbejdsløshed kunne det se ud som om, at humaniora er inde i lidt af en dødskamp. Redningen ligger dog lige for. Vi står midt i en digital revolution, og skal algoritmerne tæmmes, og robotterne gøres menneskevenlige, så kræver det også humanistiske kompetencer – men det er på tide, at humaniora gentænker sig selv.

I 2013 blev der optaget cirka 8.500 studerende på de humanistiske uddannelser, i år var tallet cirka 6.000. Der er altså tale om et temmelig voldsomt fald. Det begræder vi ikke som sådan i erhvervslivet, for der har været, og er stadig, alt for mange humanistiske uddannelser med alt for høj ledighed. Det nuværende optag vil derfor formentlig i langt højere grad end tidligere matche arbejdsmarkedets behov.

Når jeg alligevel taler om behovet for humanister på fremtidens arbejdsmarked, så er det, fordi vi står midt i en gevaldig omlægning af vores arbejdsmarked.

Kunstig intelligens med videre vil i de kommende år overtage en lang række job. Men det er først og fremmest de rutineprægede jobs, der bliver overtaget. Maskinerne er stadig ikke særligt kreative, og derfor vil der fortsat være masser af job til os mennesker. Men disse job vil netop kræve menneskelige kompetencer såsom kreativitet og kritisk tænkning. Det er her, humanisterne kommer ind i billedet.

Hvis digitaliseringen skal være til gavn for os mennesker, skal kompetencer inden for for eksempel etik og brugeradfærd inddrages. Det er humanistiske kompetencer. Derfor skal vi i langt højere grad tænke digitalisering og humanisme sammen. Allerede i dag er cirka 20 procent af de ansatte inden for softwareudvikling humanister.

Flere universiteter har allerede set lyset, for eksempel arbejder Aarhus Universitet meget målrettet på at samtænke humaniora og it, og på uddannelsen "Kommunikation og it" på Københavns Universitet har man lavet en kombinationsuddannelse, som har den skønhed, at den både er efterspurgt af arbejdsgiverne, og den får kvinder ind på it-området, hvor de ellers er noget af en mangelvare.

Kort sagt er der brug for humaniora i fremtiden, men det er nok i højere og højere grad en ny form for humaniora, hvor klassiske humanistiske discipliner tænkes ind i et højdigitalt samfund. Gør vi det, kan det blive en dansk styrkeposition.

Mads Eriksen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Helt friske corona-smittetal: Aarhus er stadig langt over grænsen for at blive grøn kommune

Aarhus

Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar: Antallet af smittede er nu oppe på 25

CORONAVIRUS

Live: Smittetilfælde kan spores til minkfarme - over en million mink skal aflives

Aarhus For abonnenter

Ansatte fortæller om et ældreområde ramt af frygt: Men direktør ser masser af åbenhed, tillid og godt samarbejde

Annonce