Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Husk de ældre

Debatten mellem partierne i Aarhus Byråd i forbindelse med den igangværende budgetlægning for 2020 og frem giver anledning til bekymring. De fleste partier fremhæver alt det, de vil gøre for klimaet, miljøet, den grønne omstilling, vækst og kultur, idræt, trafik, børn, skoler og handicappede. Men kun få nævner ældreområdet med vægt.

Vel er alt dette vigtige ting at forholde sig til, også for ældre. Men det gode samfund skal kendes på, hvordan det behandler ikke kun miljøet, handicappede og børn, men også ældre. Så lidt større fokus hos i hvert fald nogle af partierne på, at ældre også tilgodeses, vil være klædeligt.

Det kan selvfølgelig være, at partierne læner sig tilbage og forventer, at der i forbindelse med finansloven bliver sat penge af til at give ældreområdet et løft i stil med tidligere års ældremilliard og værdighedsmilliard. Bare vi så ikke bliver skuffede til den tid.

Ældrerådet har tidligere i år skrevet til byrådets medlemmer om vores budgetønsker, og jeg håber ikke, at dette brev er røget i papirkurven. Ældrerådet peger her på, at der i højere grad skal kompenseres for tilgang af flere ældre borgere.

Argumentet for, at der ikke reguleres mere end 50 procent, har været "sund aldring" og dermed mindre behov for pleje og bistand. Og ja, vi lever længere, men vi er ikke raskere, og det koster. I samme boldgade skal nævnes, at kompensationen for flere ældre handicappede også halter.

Disse ringe budgetreguleringer betyder, at Sundhed og Omsorgs eksisterende budget skal spredes ud på flere borgere. Det vil sige, at serviceniveauet falder år for år for de borgere, der allerede er under Sundhed og Omsorgs vinger.

Det er især hjemmeplejen, der efter Ældrerådets opfattelse halter. Her er der strammet og reduceret gennem flere år. Færre får hjemmehjælp nu end for nogle år siden, selv om der er blevet flere ældre.

I relation til manglende effekt af "sund aldring", vil Ældrerådet også allerede nu pege på behovet for plejeboliger i takt med det stigende antal ældre.

Ældrerådet prioriterer også, at Vikærgården - kommunens rehabiliteringscenter - får et løft, således at især de borgere, der efter en ofte hurtig udskrivning fra hospital har brug for en komme-til-sig-selv-overgang mellem hospital og eget hjem eller plejebolig, får dette.

Ældrerådet vil også fremhæve værdien af Saxild Strand til rekreations- og ferieophold. Saxild har løftet denne opgave i mange år. Men Saxild Strand skal moderniseres.

Og så skal der findes penge til de 14 akutsygeplejersker, der blev besluttet i forbindelse med budget 2019. De koster syv millioner kroner, men pengene er aldrig kommet på bordet. Det må og skal ske nu.

Endelig skal forebyggelse, træning og generel rehabilitering have midler, og det kan måske ovenikøbet vise sig at være en god investering. Og ligeså en bedre ældretandpleje.

Jeg håber, byrådets partier her kan finde lidt idéer til deres budgetprioriteringer.

rådhuskommuneældrebudgethusk de ældrerådhustårnomsorgpenge nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Danmark

Lyt med: Suzanne føler afmagt efter George Floyds død - Jeg er blevet spyttet efter på gaden

Annonce