Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Hvad med de indlagte patienter i psykiatrien og deres pårørende?

Så længe retningslinjer for håndhygiejne og afstand overholdes, bør der åbnes op for dette - netop specielt i psykiatrien. Det er det eneste etisk rigtige at gøre og sikrer også en bedre behandling af den syge.

Annonce

For nogle mennesker har coronarestriktionerne været ekstra hårde. Her tænker jeg på de mennesker, der er indlagt i psykiatrien på f.eks. en lukket sengeafdeling, og deres pårørende. Der er nemlig fortsat besøgsforbud og aktivitetsrestriktioner. Nogle indlagte har ladet sig udskrive af netop den grund, og andre har udholdt sygdom i længere tid for at undgå indlæggelse i psykiatrien for netop ikke at miste den direkte kontakt med deres netværk.

Under coronakrisen har ansvaret for psykisk syge i højere grad været overladt til de pårørende, som samtidig oplever, at den syges tilstand er blevet forværret. Det er nogle af resultaterne af en ny og omfattende undersøgelse fra Bedre Psykiatri.

I psykiatrien har vi fokus på at skabe mange flere meningsfulde aktiviteter for de mennesker, der er indlagt, og vi har stort fokus på inddragelse af såvel de indlagte som deres pårørende. Pårørende er ofte en stor ressource i forhold til den samlede hjælp til de mennesker, hvor psyken er knækket. Vi har frivillige besøgsvenner og andre aktiviteter som motion i sportshallen, kreative værksteder og musik. Under coronakrisen har alle sådanne aktiviteter været lukket ned.

Vi ved også, hvor vigtigt det er at kunne få besøg af familie og venner. På de åbne sengeafdelinger har der været forsøgt med at mødes udenfor til en gåtur med pårørende og ellers kontakt via telefon eller video. Men der er også de sværest syge på lukkede sengeafdelinger i psykiatrien, der har haft behov for det fysiske møde med et måske i forvejen sparsomt netværk af pårørende. Besøgsforbuddet hindrer dette. De venter stadig på en afklaring!

Den gode nyhed er, at der er kommet en udmelding om genåbning af samfundet. Der er dog samtidig ikke kommet en udmelding fra sundhedsmyndighederne i forhold til ”almindelige” besøg i psykiatrien. Ej heller er der kommet en klar udmelding i forhold til de frivillige. Påbuddet til regionerne om at udstede forbud mod besøgendes adgang til sygehuse gælder altså fortsat til 1. juli. Mon ikke det er på tide at få det forbud ophævet?

Færre patienter har taget kontakt til psykiatrien under covid-19-pandemien. Vi oplever dog nu, at patienter vender tilbage for fuld kraft i psykiatrien. Der har både den syge, de pårørende og de, der arbejder i psykiatrien, et behov for at kunne mødes for ved fælles hjælp at kunne støtte den syge til hurtig bedring igen.

Så ophæv nu det besøgsforbud. Så længe retningslinjer for håndhygiejne og afstand overholdes, bør der åbnes op for dette - netop specielt i psykiatrien. Det er det eneste etisk rigtige at gøre og sikrer også en bedre behandling af den syge.

(Forkortet af red.)

Mikkel Rasmussen, ledende overlæge i psykiatrien. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce