Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Hvor skal den almene århusianer bo?

Annonce

Samtlige medlemmer af byrådet, med undtagelse af Enhedslisten, stemte 28. maj for forslaget om nedrivning 900 almene boliger. Baggrunden for beslutningen var, at de tre områder, Gellerup, Toveshøj og Bispehaven, er på regeringens liste over hårde ghettoer, der skal medvirke til en nedskæring i antallet af almene familieboliger til 40 procent inden år 2030. Men nedrivningen af disse almene boliger baner vejen for privatisering af boligområderne, hvilket vil skubbe folk med lave indkomster yderligere ud af byen.

De berørte familier bliver tvangsflyttet – eller ”genhuset”, som man så fint kalder det – men hvor skal de flytte hen? De må ikke flytte til andre almene boligområder, for så risikerer disse områder også at ende på regeringens ghettoliste. Tvangsflytningerne vil sætte et enormt pres på de i forvejen pressede ventelister til byens almene boliger. Derudover vil der være 900 færre almene boliger til rådighed, hvis de tre berørte områder står over for en privatisering.

Beslutningen, som sker på baggrund af en påstand om parallelsamfund, har dermed store konsekvenser for den almene boligsektor, fordi man forsøger at løse sociale økonomiske problemer med nedrivninger af gode billige boliger til familier med lave indkomster.

Selvom der var bred opbakning hos byrådets medlemmer for beslutningen, er det vigtigt, at beboere, der er imod beslutningen om nedrivningen, kommer på banen og deltager i modstanden. Modstand har historisk set vist sig at være et brugbart middel i kampen om bevarelse af almene sociale boligområder. På Østerbro i København ligger Brumleby, der med sin placering åbner op for fantastiske muligheder for, at boligspekulanter kan tjene mange millioner på tæt og høj bebyggelse. Brumleby, der er et alment socialt boligområde, har derfor også flere gange været et varmt emne for spekulanter, men beboernes modstand har gjort, at området stadig eksisterer i dag – en kamp, der har eksisteret siden 1960’erne.

Historien om Brumleby viser, at beboernes modstand kan være et stærkt middel i bevarelsen af almene boligområder. I Aarhus kæmper foreninger som bl.a. Almen Modstand Aarhus mod byrådets beslutning gennem diverse tiltag og demonstrationer i håbet om at bevare muligheden, for at folk med lave indkomster stadig kan bo i byen.

Alle almene beboere bør komme ind i kampen, idet de også bliver berørt, når ventelisterne bliver sat ud af kraft.

almene boliger alment byggeri mursten varieret boliger boligbyggeri sovialt boligbyggeri kronik aarhus byskilt nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce