Annonce
Debat

Læserbrev: Hvorfor er det først, når forældrene begynder i skolen, at de synes at engagere sig i deres børn?

daginstitutionerbørnehavevuggestueskolebørnpasninginstitutionersparebesparelsernex

Sparekataloget fra Aarhus Kommune har ramt 0-6-årsområdet, vanvittigt navn i øvrigt. Det ligger på bordet i personalestuen, til gennemlæsning - og det er tykt. Så hvad pokker gør vi? Vi kan som pædagoger gå på gaden, vi kan stille os foran rådhuset, vi kan skrive blogindlæg, råbe øv, stop! Og sige: "Det bare ikke i orden."

Men hvad hjælper det? Og ja, her er det afmagten, der taler. Onde tunger ville sige, "byrådet har besluttet sig, og vi kan ikke gøre en skid".

Men én gruppe kan gøre mere end de fleste, og det er forældrene. Det har de lige bevist i Aarhus. Det stod til massive sammenlægninger af skoledistrikterne, og forældrene gik amok på det kære Facebook, i aviser og andre medieplatforme. Efter den massive kritik ændrede byrådet sin beslutning med udmeldingen: "Ideen om at slå skoler sammen i større distrikter er droppet". Det er ikke det samme, som at det er vedtaget, men det ligner da noget, og det nyttede at råbe højt.

Hvorfor er det først, når forældrene begynder i skolen, at de synes at engagere sig i deres børn? Det undrer mig altid. I den offentlige debat hører vi kun noget fra vuggestue og børnehaveforældre, når det handler om ulykker og madordninger.

Jeg tror, at forældrene har den holdning, at skolen er vigtig, for der skal børnene lære noget. I børnehaven skal de jo bare passes, imens forældrene er på arbejde. Så vi er nødt til at gribe i egen "barm" og sige, at vi pædagoger ikke er gode nok til at forklare forældrene, hvad besparelserne kommer til at betyde for deres børn. Jeg har for nylig set en plakat fra 1972, hvor budskabet var "flere pædagoger i børnehaven". Det er der heller ikke noget forkert i, men det er gået lidt "ulven kommer!!" i den, for der sker ikke rigtigt noget alligevel, vel? Hverdagen fortsætter!

Vi lapper hullet, går på kompromis hist og pist, så hvad skal forældrene tænke? Jeg kan godt forstå, de tænker, "ja, ja, det er bare en børnehave - det går nok". Nej, det går ikke nok.

Der er stadigvæk et forslag i sparekataloget om, at børnehavebørnene skal tidligere i skole, i maj, i stedet for til august, og at der er to pædagoger fra børnehaven, der følger med over på skolen, de par måneder. "Nåååh, ja, ja, det betyder da ikke noget", synes forældrene nok at tænke, hvis de da overhovedet ved noget om det?

Okay, så lad os se, om jeg kan forklare, hvad det betyder for jeres børn. Børnene smutter tidligere i skole, to pædagoger følger med, så der er personale nok på skolen til at tage sig af de nye, små elever. Fordi man har skåret på antallet af skolepædagoger! Når de børn er gået i skole, skal der flyttes børn op fra vuggestuen til børnehaven, så økonomien hænger sammen. Så mangler de børn i vuggestuen, så derfor skal der børn ind i vuggestuen, så økonomien hænger sammen. Nu da er børneantallet er tilbage på normalt niveau i børnehaven, så mangler der to pædagoger i børnehaven. Men de fiser rundt ovre på skolen!

Så det er måske halvdelen af børnehavens samlede antal pædagoger, der ikke er til stede i dit barns børnehave, som du betaler for. Det betyder, at jeg, som pædagog, skal løbe dobbelt så stærkt, to gange! - Og det kan jeg desværre ikke. Derfor sidder dit barn, alene, i et legehus og græder, når du henter det.

Så man erstatter to pædagoger i børnehaven med varm luft. Her ville de berømte "varme" hænder gøre sig bedre. Et stykke med skjult besparelse. Bør nydes kølig. #minhverdag

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Annonce