Annonce
Debat

Læserbrev: Hvorfor ikke hylde lokale kulturpersonligheder?

skiltevejskiltevejnavnefinde nye navneveje nex

Som det fremgik i Århus Stiftstidende fredag 17. august, har Magistraten for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune besluttet at opkalde de kommende veje i forbindelse med de nye boliger på Godsbane-området, også kaldet Aarhus K, efter en række nationale skuespillere og musikere, hvoraf kun to har haft en forankring i byen (komponisten Else Marie Pade og "jazzhus-holderen" Bent J.). De øvrige, bl.a. Tommy Seebach, Anders Koppel, Trille, Lone Kellermann, Dirch Passer, John Mogensen, Dan Turéll, er jo ikke ligefrem personer, der har haft den store tilknytning til udviklingen af kulturlivet i Aarhus. Endvidere er personerne valgt ud fra en ikke-nærmere forklaret 70'er-tematik, som virker endnu mere søgt og uigennemtænkt!

Aarhus K - eller Godsbane-området anført af Institut for X og en lang række andre aktører indenfor musik, arkitektur, teater og kunst - har i de senere år skabt et helt unikt kulturmiljø - ikke bare i Aarhus, men i hele landet. Derfor er det fuldstændigt ubegribeligt, at man angiveligt IKKE har inddraget dem - eller andre kulturaktører i byen; Kultursamvirket, Kunstrådet - ja, Music City Aarhus, Filmby Aarhus, Platform, Aarhus Billedkunstcenter, Aarhus Litteraturcenter m.fl. i forhold til en kvalificeret rådgivning, når man ønsker at opkalde de nye veje efter kulturpersonligheder, men har fulgt et ønske fra en daværende rådmand for Magistraten for Teknik og Miljø, der åbenbart mener, at de her personligheder og det "hessian-brune årti" er med til at personificere området.

Personligt har jeg intet imod hverken Dirch Passer eller de øvrige, men det virker tåkrummende provinsielt, at man griber til sådan en løsning. Vi har lige gået og pudset vores kulturbyglorie, og så vælger man med to undtagelser fuldstændigt at se bort fra egne kvaliteter og historie - og ovenikøbet til et område, der er "cutting edge" i det nationale kulturliv i dag. Det betyder altså, at eksempelvis vejen ind til A-huset på Godsbanen i fremtiden skal hedde Tommy Seebachs Vej - og med al ære og respekt for ham, så giver det ingen mening i forhold til det, som området repræsenterer kulturelt i dag.

Hvis byen virkelig ville vise sig fra sin mere dristige side og skabe respekt om sig selv som kulturby, så burde man: A: Have udvalgt kulturpersonligheder, der har været med til at udvikle kulturlivet i Aarhus generelt, eller B: Have udvalgt kulturpersonligheder, hvor der er en rød tråd til, hvad Godsbanen, Institut for X, Aarhus Volume m.fl. er i dag.

Når vi taler om musikken, så giver både Else Marie Pade og Bent J. god mening her, men hvor er eksempelvis en højt respekteret og betydningsfuld musiker og pædagog som Holger Laumann, en international avantgardemusiker som John Tchicai, og hvor kunne det være imponerende, hvis man nu valgte at hylde en pioner indenfor klubkulturen og DJ-verdenen som Kjeld Tolstrup - for ikke at glemme alle de øvrige afdøde lokale kulturpersonligheder fra teatrets, litteraturens og billedkunstens verden, der kunne fortjene en hyldest for deres bidrag til at gøre Aarhus til den stærke kulturby, vi jo - trods alt - er.

Det er dælme en ommer!

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce