Annonce
Læserbrev

Læserbrev: I stedet for et velfærdsløft bliver det en beskæring

Vælgerne i Danmark har givet Folketinget et nyt flertal, der har kvitteret med en ny regering. Flertallet og regeringen har erklæret, at velfærden skal løftes – ikke blot i takt med befolkningsudviklingen, men også et egentligt løft. Det må selvfølgelig betyde, at kommunernes udgifter til velfærdsydelser skal løftes. Ellers vil ældre og handicappede og børn opleve stadig forringede ydelser i takt med, at der bliver flere af dem.

Jacob Bundsgaard er borgmester i Aarhus for Socialdemokratiet. Han er også formand for Kommunernes Landsforening. Hans og partifællens oplæg til Aarhus Kommunes budget for 2020 går ud på nedskæringer i ydelsesniveau og nedskæring af personaleantallet på social- og beskæftigelsesområdet. Det har socialrådmand Kristian Würtz orienteret socialudvalget om 19. juni 2019.

Det ser altså ud til, at Jacob Bundsgaard "hjemme i Aarhus" vil gennemføre forringelser: I stedet for regeringens lovede velfærdsløft bliver det velfærdsbeskæring.

Enhedslisten De Rød-Grønne ønsker, at de seneste års forringelser på hjemmehjælp, handicapydelser, daginstitutionsnormeringer, kulturinstitutioner bliver afløst af økonomi- og kvalitetsløft. Det kan betales via statsligt tilskud til kommunerne, og det kan betales via forhøjelser af skatteindtægterne - bedst ved dækningsafgift og ejendomsbeskatningen.

Borgmesteren bør skifte signaler. I stedet for nedskæringer bør han erklære sin vilje til velfærdsløft i forhandlingerne med den nyudnævnte finansminister Nicolai Wammen om kommunernes samlede økonomi.

Det vil være skammeligt, hvis det første budgetår med en ny regering ender i århusianske nedskæringer på mennesker med handicap. Derfor bør borgmesteren erklære sin vilje til velfærdsløft, også når byrådet i Aarhus udøver kommunalt selvstyre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Selvfølgelig skal de møde til tiden, men...

En del af børn og unges opdragelse er at lære at møde til aftalt tid. Det handler ikke kun om skolen, men også når man laver aftaler med andre. Vi skal kunne stole på hinanden. Derfor skal unge lære at møde til tiden. Også når de er nået i gymnasiet. At de ikke altid gør det, er en kendt sag. Men der kan være gode forklaringer på, at en elev ikke er til stede, når klokken ringer ind til en times undervisning. Ved dagens begyndelse kan bus eller tog være forsinket, og hvis eleven er taget hjemmefra i passende tid til at nå frem til første time, har det ingen mening, at han eller hun skal have fravær for for sent fremmøde, hvis forklaringen ligger i, at den offentlige transport ikke fungerer som lovet. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer eleverne i møde, når hun har besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Hun vil lade landets gymnasier og deres lærere vurdere, hvornår en elev skal noteres for fravær. Hun mener, at lærerne fuldt ud er i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, som kommer for sent sammen med 300 andre, fordi busserne er forsinkede, og hvornår det handler om elev, der er sløv i optrækket. For de findes også. Der er sikkert også dem, der regner på, om de kan holde sig inden for grænsen for advarsler og lignende og tager sig en ekstra fridag på den konto. For slet ikke at tale om dem, der kan finde på at gå hjem før skoledagen slutter eller dem, der ikke sørger for at være i klassen, når frikvarteret slutter. Her skal gymnasiet og lærerne selvfølgelig gribe ind. Sløvhed, slendrian og ligegyldighed skal ikke tolereres. Men den sunde fornuft skal råde, når en elev, der kommer for sent, har en forklaring, som lyder plausibel. Systemet med at notere fravær bør heller ikke afskaffes, for det giver skolen en mulighed for at gribe ind, hvis en elev har brug for støtte i det faglige eller på trivsel i skolen. Så skal der sættes ind på andre måder, og ikke alle elever er lige åbenmundede om deres eventuelle problemer.

Annonce