Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Industriens forlig tager et stort skridt mod ligestilling

Det vigtigste for mig er, at det er en aftale, som giver mere til alle vores medlemmer – også her i Østjylland.

Industriens overenskomstforlig, som blev indgået i sidste måned, blev en rigtig god aftale med flere goder til alle vores medlemmer, uanset hvor de er i deres liv og arbejdsliv. Nu er det tid til, at medlemmerne skal stemme om den treårige aftale. Hele bestyrelsen i Metal Østjylland, og selvfølgelig jeg selv, anbefaler et ja til aftalen.

Det gør vi af flere årsager. Først og fremmest, fordi det er et progressivt forlig, hvor der er afsat tre ekstra uger øremærket barsel med fuld løn til den ”anden forældre”, som typisk vil være til mænd. Den arbejdsgiverbetalte forældreorlov med fuld løn udvides altså fra 13 uger til 16 uger. Her har moderen ret til at holde fem af de 16 uger, faderen otte, og i forhold til de sidste tre uger kan moderen og faderen selv vælge, hvem af de to der skal have tre uger ekstra. Det er et rigtig godt skridt på vejen mod ligestilling.

Derudover er der en række uddannelsesmuligheder, som er forbedret for vores medlemmer. Aftalt uddannelse er gjort permanent, arbejdsmiljørepræsentanter får ret til uddannelse på lige fod med vores tillidsrepræsentanter, og hvis man skulle være så uheldig at blive fyret, kan man få op til fem ugers uddannelse.

Samtidig har fritvalgskontoen fået et markant løft. Den er steget fra fire procent til syv procent, hvilket giver mere til alle, uanset hvor de befinder sig i livet. Den giver mere frihed til børnefamilierne, som nu kan bruge kontoen til fravær ved lægebesøg med barn og til at holde barnets anden sygedag. Ellers kan den også bruges til at have det ekstra godt på ferien, få noget ekstra i lønposen, eller dem lidt oppe i årene kan få nogle ekstra seniordage eller til pensionen. Det er helt op til den enkelte.

Der kunne nævnes mange flere af de gode forbedringer for aftalen. For eksempel pension til lærlinge fra de fylder 18 år, i stedet for de tidligere 20 år, eller forbedrede vilkår for løn under sygdom. Men det vigtigste for mig er, at det er en aftale, som giver mere til alle vores medlemmer – også her i Østjylland. Jeg vil derfor endnu en gang opfordre til at stemme ja til aftalen, men det vigtigste for mig er samtidig, at man gør brug af sin ret og stemmer, uanset hvad man stemmer.

Daniel Isak Dallerup, afdelingsformand i Metal Østjylland. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce