Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Industriens forlig tager et stort skridt mod ligestilling

Det vigtigste for mig er, at det er en aftale, som giver mere til alle vores medlemmer – også her i Østjylland.
Annonce

Industriens overenskomstforlig, som blev indgået i sidste måned, blev en rigtig god aftale med flere goder til alle vores medlemmer, uanset hvor de er i deres liv og arbejdsliv. Nu er det tid til, at medlemmerne skal stemme om den treårige aftale. Hele bestyrelsen i Metal Østjylland, og selvfølgelig jeg selv, anbefaler et ja til aftalen.

Det gør vi af flere årsager. Først og fremmest, fordi det er et progressivt forlig, hvor der er afsat tre ekstra uger øremærket barsel med fuld løn til den ”anden forældre”, som typisk vil være til mænd. Den arbejdsgiverbetalte forældreorlov med fuld løn udvides altså fra 13 uger til 16 uger. Her har moderen ret til at holde fem af de 16 uger, faderen otte, og i forhold til de sidste tre uger kan moderen og faderen selv vælge, hvem af de to der skal have tre uger ekstra. Det er et rigtig godt skridt på vejen mod ligestilling.

Derudover er der en række uddannelsesmuligheder, som er forbedret for vores medlemmer. Aftalt uddannelse er gjort permanent, arbejdsmiljørepræsentanter får ret til uddannelse på lige fod med vores tillidsrepræsentanter, og hvis man skulle være så uheldig at blive fyret, kan man få op til fem ugers uddannelse.

Samtidig har fritvalgskontoen fået et markant løft. Den er steget fra fire procent til syv procent, hvilket giver mere til alle, uanset hvor de befinder sig i livet. Den giver mere frihed til børnefamilierne, som nu kan bruge kontoen til fravær ved lægebesøg med barn og til at holde barnets anden sygedag. Ellers kan den også bruges til at have det ekstra godt på ferien, få noget ekstra i lønposen, eller dem lidt oppe i årene kan få nogle ekstra seniordage eller til pensionen. Det er helt op til den enkelte.

Der kunne nævnes mange flere af de gode forbedringer for aftalen. For eksempel pension til lærlinge fra de fylder 18 år, i stedet for de tidligere 20 år, eller forbedrede vilkår for løn under sygdom. Men det vigtigste for mig er, at det er en aftale, som giver mere til alle vores medlemmer – også her i Østjylland. Jeg vil derfor endnu en gang opfordre til at stemme ja til aftalen, men det vigtigste for mig er samtidig, at man gør brug af sin ret og stemmer, uanset hvad man stemmer.

Daniel Isak Dallerup, afdelingsformand i Metal Østjylland. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen på corona-svar

Aarhus For abonnenter

Afgående letbaneformand er ikke overbevist om, at mere letbane er det rigtige for Aarhus

Annonce