Annonce
Debat

Læserbrev: Ja til grøn mad - til gavn for klima og sundhed

Lone Norlander, byrådsmedlem for Enhedslisten i Aarhus Byråd. Pressefoto

Vi skal have mere grøn mad og mere økologisk mad til gavn for klimaet og sundheden. Det mener Enhedslisten i Aarhus Byråd, og det har vi gjort i adskillige år. Det skal være tilbud og ikke tvang, og så kræver det altså, at byrådet afsætter penge til at føre det ordentligt ud i livet.

Debatten har været livlig om forslaget fra S, R og AL om mere plantebaseret kost i de kommunale køkkener, en såkaldt klimapolitisk fødevarestrategi. Enhedslisten er blevet spurgt, om vi ikke støtter den dagsorden. Jo, er svaret. Det gør vi da. Og vi har selv tidligere stillet forslag netop om dette. Men dengang ville hverken Socialdemokratiet eller Radikale støtte os.

Først troede vi lige, at dette havde ændret sig. Men nu ser vi til vores store overraskelse, at S alligevel ikke støtter deres eget forslag.

Allerede for fire år siden, i august 2014, stillede Enhedslisten forslag i byrådet om en ugentlig vegetardag i Aarhus Kommunes køkkener og kantiner, til gavn for klima og sundhed. Forslaget blev desværre ikke vedtaget. Socialdemokratiet sagde nej, de ville hellere have mere økologi, sagde de i hvert fald. Også Radikale sagde nej dengang, mens Alternativet ikke var i byrådet.

Enhedslisten går varmt ind for mere økologi. Til budgetforhandlingerne i efteråret 2017 stillede vi derfor forslag om at få 100 procent økologi i kommunens køkkener og madtilbud inden 2021. Men det blev afvist og kom ikke med i budgettet. Ligesom vi dengang heller ikke fik vedtaget vores budgetforslag om gratis økologisk mad til alle børn i de århusianske daginstitutioner.

Nu siger borgmester Jacob Bundsgaard, at Socialdemokratiet vil have mere økologi. Tak for det. Bedre sent end aldrig, vil vi så sige. Men det glæder os da.

I debatten i byrådet har vi understreget, at der i daginstitutioner og på plejehjem skal være personale nok, så maden kan blive tilberedt og spist på en ordentlig og rolig måde. Det er desuden vigtigt, at bestyrelser og institutioner inddrages i at finde de rigtige løsninger, så vi sikrer demokrati og brugerindflydelse.

Men hvis vi virkelig skal opnå at få mere økologi i kommunens køkkener, så kræver det altså, at der afsættes penge til at få det gennemført. Det viser et notat fra 2017, da vi foreslog det. Men det er der måske flertal for nu. Det vil vi da hilse velkommen med glæde.

Enhedslisten har i øvrigt også lige stillet et andet klimavenligt forslag, der fik ros i byrådet, nemlig at der laves en plan for udvikling af biodiversiteten i Aarhus, således at vi har en bi- og insektvenlig kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce