Annonce
Debat

Læserbrev: Ja til grøn mad - til gavn for klima og sundhed

Lone Norlander, byrådsmedlem for Enhedslisten i Aarhus Byråd. Pressefoto

Vi skal have mere grøn mad og mere økologisk mad til gavn for klimaet og sundheden. Det mener Enhedslisten i Aarhus Byråd, og det har vi gjort i adskillige år. Det skal være tilbud og ikke tvang, og så kræver det altså, at byrådet afsætter penge til at føre det ordentligt ud i livet.

Debatten har været livlig om forslaget fra S, R og AL om mere plantebaseret kost i de kommunale køkkener, en såkaldt klimapolitisk fødevarestrategi. Enhedslisten er blevet spurgt, om vi ikke støtter den dagsorden. Jo, er svaret. Det gør vi da. Og vi har selv tidligere stillet forslag netop om dette. Men dengang ville hverken Socialdemokratiet eller Radikale støtte os.

Først troede vi lige, at dette havde ændret sig. Men nu ser vi til vores store overraskelse, at S alligevel ikke støtter deres eget forslag.

Allerede for fire år siden, i august 2014, stillede Enhedslisten forslag i byrådet om en ugentlig vegetardag i Aarhus Kommunes køkkener og kantiner, til gavn for klima og sundhed. Forslaget blev desværre ikke vedtaget. Socialdemokratiet sagde nej, de ville hellere have mere økologi, sagde de i hvert fald. Også Radikale sagde nej dengang, mens Alternativet ikke var i byrådet.

Enhedslisten går varmt ind for mere økologi. Til budgetforhandlingerne i efteråret 2017 stillede vi derfor forslag om at få 100 procent økologi i kommunens køkkener og madtilbud inden 2021. Men det blev afvist og kom ikke med i budgettet. Ligesom vi dengang heller ikke fik vedtaget vores budgetforslag om gratis økologisk mad til alle børn i de århusianske daginstitutioner.

Nu siger borgmester Jacob Bundsgaard, at Socialdemokratiet vil have mere økologi. Tak for det. Bedre sent end aldrig, vil vi så sige. Men det glæder os da.

I debatten i byrådet har vi understreget, at der i daginstitutioner og på plejehjem skal være personale nok, så maden kan blive tilberedt og spist på en ordentlig og rolig måde. Det er desuden vigtigt, at bestyrelser og institutioner inddrages i at finde de rigtige løsninger, så vi sikrer demokrati og brugerindflydelse.

Men hvis vi virkelig skal opnå at få mere økologi i kommunens køkkener, så kræver det altså, at der afsættes penge til at få det gennemført. Det viser et notat fra 2017, da vi foreslog det. Men det er der måske flertal for nu. Det vil vi da hilse velkommen med glæde.

Enhedslisten har i øvrigt også lige stillet et andet klimavenligt forslag, der fik ros i byrådet, nemlig at der laves en plan for udvikling af biodiversiteten i Aarhus, således at vi har en bi- og insektvenlig kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Annonce