Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Kære politikere - vi skal tjene pengene, før vi kan bruge dem

Med kort tid til at vi danskere skal sætte vores kryds til folketingsvalget, må vi desværre konstatere, at virksomhedernes vilkår tilsyneladende ligger langt nede på prioriteringslisten hos såvel politikere som hos danskerne generelt. I hvert fald handler debatten i langt højere grad om at fordele pengene end om, hvordan vi tjener dem.

Men vi kan ikke have et stærkt samfund her i Østjylland uden stærke virksomheder, som skaber vækst og job. Og virksomhederne kan til gengæld heller ikke klare sig uden skoler, pasningstilbud og infrastruktur, som det offentlige leverer den anden vej. Det er den gode cirkel, vi har i Danmark, som er så vigtig for vores succes.

Danske virksomheder og deres medarbejdere bidrager med 550 mia. kr. til de offentlige pengekasser gennem skatter og afgifter – om året. Det viser en ny DI-undersøgelse af virksomhedernes ”velfærdsaftryk”. De penge kan vi som samfund – og som vælgere – prioritere til grønne initiativer, forskning, lavere skatter, infrastruktur, sundhed og mange andre ting, der kommer samfundet til gavn. Det giver dermed sig selv, at jo bedre virksomhederne klarer sig, desto flere medarbejdere kan de ansætte – og desto større kan virksomhedernes velfærdsaftryk blive.

Derfor er det også så bekymrende, at virksomhederne i Østjylland er ved at løbe tør for det brændstof, som holder gang i væksten: Nemlig medarbejdere. Mere end hver femte forsøg på at finde den rigtige kandidat til en stilling ender forgæves. Det kan betyde, at virksomhederne må sige nej tak til kunder, der gerne vil placere en ordre.

På virksomhedernes vegne vil jeg opfordre såvel borgere som politikere til at huske på den gode cirkel, vi har i Danmark – hvor virksomhedernes vilkår og et godt velfærdssamfund er integrerede dele af det samme positive kredsløb. For kun hvis virksomhederne og deres medarbejdere får de bedst mulige rammer for at skabe lokale job og vækst, kan vi blive et endnu rigere samfund med råd til at investere i at skabe den fremtid, vi drømmer om.

Annonce
Anders Strange. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

112

Bevidst påkørsel og knivstikkeri: 22-årig overfaldet af flere mænd

Annonce