Annonce
Debat

Læserbrev: Kalø og Wilhelm von Jenisch' forudseenhed

Kalø Slotsruin. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Den unge baron Wilhelm E.L. Freiherr von Jenisch (1906-1943), ejer af Kalø Gods 1933-1943, forudså i 1938, at på et tidspunkt så ville der måske komme et så stort pres på naturen omkring Kalø Gods, at det ville være nødvendigt med en tinglyst landskabsfredning for at bevare naturen for befolkningen ikke kun i Rønde, men for hele landet. Naturen omkring Kalø Gods er et af de allersmukkeste landskaber i Danmark. Det gjorde han så i 1938 i en alder af kun 32 år! Og han fik ret.

Nu har en kreds af borgere - private såvel som politisk valgte personer samt ansatte i Naturstyrelsen - besluttet at prøve at begrænse den tinglyste landskabsfredning ved at ødelægge en del (helt konkret 9000 m²) mere, end der nu er bebygget (7500 m²). Så totalt bliver 16500 m² bebygget inklusive Strandhuset, Kalø Slotskro og nuværende p-plads.

De 9000 m² svarer til ni villagrunde, som dog i dette tilfælde vil blive belastet med beton, glas, asfalt og biler. Ved ekstra mange besøgende vil biler kunne parkere fra Strandhuset og hen til Hestehaveskoven og så bryde en landskabelig perle, nemlig bæltet fra Kalø Slotsruin og op til Rønde by. Dette unikke udsigtsbælte vil også blive ødelagt ved den påtænkte p-plads.

Nogle af de borgere, der går ind for et velkomstcenter på det påtænkte område ved Strandhuset, er endda personer, der er valgt til eller havde et ønske om at beskytte naturen omkring Kalø Gods. Nu viser det sig, at man har sat ræve til at vogte gæs!

Dette forslag er manglende respekt for Wilhelm von Jenisch' ønske om at gøre naturen omkring Kalø Gods til et sted, hvor hele befolkningen kan nyde det uspolerede naturlandskab inklusive landbrugsarealer med de åbne vidder.

Det påtænkte sted for et eventuelt velkomstcenter og p-plads for 150 biler og busser er tænkt placeret nord og øst for Strandhuset. Et af de mest sårbare steder i hele fredningen. Man ødelægger den natur, som folket kommer for at opleve og være en del af. Et paradoks!

Det er ikke nødvendigt med et stort velkomstcenter til Mols Bjerge. Strandhuset kan inddrages til et informationscenter. Det er heller ikke nødvendigt at skulle have en ny restaurant på helårsbasis. Der er rigelig med helårsrestauranter i Rønde by, så hvorfor ødelægge naturen omkring Strandhuset?!

En passant så var det også Wilhelm von Jenisch, der gav vandrerhjemmet og råderet over kolonihaverne ved vandrerhjemmet til Rønde-borgerne. Så det var ikke uden grund, at taknemmelige borgere rejste en mindesten i 1943 (bemærk under 2. verdenskrig) for Wilhelm von Jenisch i Ringelmoseskoven i taknemmelighed for hans omsorg og kærlighed til sine arbejdere og Rønde bys borgere.

Nu vil en kreds af borgere - endda personer, der er valgt til at tage vare på naturen eller ansatte - altså prøve at imødegå hans ønsker om en smuk natur omkring Rønde. Lad det ikke blive tilfældet. Dette vanvid må stoppe nu!

Errare humanum est, sed in errare perseverare turpe est! (c: Det er menneskeligt at fejle, men skændigt at forblive i vildfarelsen).

Man må ikke håbe, fonde, firmaer og myndigheder vil give penge (delvis skattekroner) til dette projekt. Det vil ikke være gavnligt for deres image.

Jeg er ikke imod udvikling. Jeg er imod afvikling af naturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sommerjazzen er i fuld sving

AGF

Ingen Benjamin længere: Hvidt har taget store skridt i AGF

Annonce