Annonce
Debat

Læserbrev: Kan man føre liberal økonomisk politik, og stadig efterleve FN's verdensmål?

liberal politikfn verdensmåløkonomiøkonomisklighedfattidomsgrænserigerignex
Annonce

Det er forstyrrende at tænke på, at landets transportminister ikke mener, at klima og miljø er hans bord. Ligeledes nægter landets skatteminister at føre klimapolitik over skattepolitikken.

Endnu mere deprimerende er det måske at læse, at vores klimaminister ikke tænker på, hvad der skal ske i Danmark om 100 år. Vores regering er som bekendt forpligtet på at efterleve FN's 17 verdensmål, hvor en del af kravene kan ændres i morgen, hvis den politiske vilje er til stede.

Jeg er mest optaget af social- og beskæftigelsespolitikken, og her giver jeg min partikollega Torsten Gejl helt ret, når han siger, "Hvis den økonomiske ulighed fortsætter og skaber socialt armod, fattigdom, skyld og skam, og vores børn ikke kan få et godt liv, hvad hjælper det så, at planeten er dejlig og grøn?"

Den borgerlige regering har som bekendt afskaffet den tidligere fattigdomsgrænse, men skal nu genindføre en ny, så det er muligt at måle på, om FN's verdensmål efterleves. Danmarks Statistik har lavet en ny fattigdomsgrænse, der er inddelt i tre underkategorier: Lavindkomst, relativ fattigdom og økonomisk sårbare, og her er der meget fokus på lavindkomst, som er årsindkomster under halvdelen af medianindkomsten. Lavindkomsten i 2016 var på cirka 117.000 kroner (cirka 9750 kroner om måneden), hvilket vil sige, at har man en årsindkomst derunder, er man fattig.

Hvad er det så for verdensmål, Danmark skal overholde?

Inden 2030 skal andelen af mennesker, som lever i fattigdom i alle dens dimensioner, halveres i henhold til nationale definitioner. Med den nye fattigdomsgrænse er antallet af fattige i Danmark firedoblet. Det er dette tal, som skal være halveret i 2030. Hvordan kan politikerne så gøre det?

Jo, man kan 1) afskaffe kontanthjælpsloftet, 2) afskaffe 225-timers reglen, 3) afskaffe integrationsydelsen, 4) afskaffe den gensidige forsørgerpligt og 5) droppe satspuljereguleringens udhulning af overførselsindkomsterne, således at de følger inflationen i resten af samfundet. Alt dette kan politikerne gøre den dag i morgen.

I mål 8, der blandt andet fokuserer på anstændigt arbejde for alle, står der, at der skal træffes øjeblikkelige og effektive foranstaltninger for at udrydde tvangsarbejde og moderne slaveri. Her kan man for eksempel afskaffe nyttejob og virksomhedspraktik og i stedet oprette jobs med rigtig løn.

Lad os se at komme i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce