Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Klog beslutning at afsætte større midler til borgerinddragelse om stadionområdet

Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd, Århus Stiftstidende og FO:

På vegne af foreningen "Bevar den grønne kile fra Havreballe skov til Højen, Nej til byfortætning ved Aarhus Stadion, Cyklebanen og Væddeløbsbanen", vil vi gerne takke Århus Stiftstidende og FO for det flotte initiativ og invitationen til debataften tirsdag 17. september under temaet: "Skal Aarhus have et nyt fodboldstadion?"

Foreningens standpunkter og hovedbudskaber er velkendte:

• At der fortsat ikke bør forekomme salg af private byggeretter til byfortætning ved Havreballe Skov, Stadion, Cyklebanen, Væddeløbsbanen og Højen. • At vi fortsat vil støtte alle initiativer, der ønsker at bevare, beskytte, vedligeholde, forædle og nænsomt revitaliserer bygninger, baneanlæg og naturen i hele den grønne kile fra Havreballe Skov til Højen – men helt uden boligbyggeri!

Det fastholder vi for:

– At sikre sportens forsatte udviklingsmuligheder i området – også de næste 100 år, hvilket statisk boligbyggeri vil hæmme. – At sikre Aarhusborgerens og turistens fortsatte tilgængelighed, mulighed for kvalificeret rekreation og natur- og sportsoplevelser i området. – At sikre forbedring af adkomst- og parkeringsproblematikker. – At sikre områdets natur- og kulturværdier også som spydspids i kommunens blå/grønne klimamål.

Foreningen siger således ikke NEJ til et nyt stadion i området, men vil opfordre til, at de kommunale følgemidler også vil blive brugt til at undersøge, om Aarhus ikke også har behov for et Stadion "2" vest for byen til de store kampe og musik-events, og med shuttle-transport mellem det nye og gamle. Samtidig kan der undersøges, hvordan det gamle Ceres Park kan renoveres og vindtætnes i et eventuel hotelbyggeri – nænsomt og klimavenligt.

Det er med stor glæde, at foreningen har erfaret byrådets kloge beslutning om at afsætte større midler til borgerinddragelse, og at man i dagspressen har kunnet læse om, at gruppen af initiativtagere bag Aarhus Folkepark har valgt at lytte til foreningens råd om at nulstille projektet og starte processen forfra med en egentlig kortlægning af, hvad borgerne ønsker af en 'folkepark'. Vores forening noterer, at de forslag til områdets forædling og revitalisering i respekt for kulturen, naturen og klimamål – ligner det, vi arbejder for.

Vi betragter området som en af byens grønne fælleder; et landskab, som aldrig bliver by og ikke kan privatiseres med boliger.

Som lovet byrådet, vil foreningen komme med en eller flere alternative helhedsplaner i efteråret og overrække de flere tusinde protestunderskrifter mod boligbyggeri i området, der er indsamlet til dato.

Foreningen glæder sig til debatmødet tirsdag og håber på stor deltagelse af alle parter – organiserede som ikke – men især et stort håb om en stor deltagelse fra byrådet.

Vi håber ligeledes – som Jan Schouby (ÅS) og Torben Dreier (FO) – at vi får en levende debat, hvor vi udviser respekt for hinandens holdninger og synspunkter, uanset om vi er enige eller uenige. Vi har alle en vision for, hvordan vores by skal udvikle sig, og det er rigtig godt for Aarhus.

Foreningen har også med glæde noteret sig, at Aarhus byråd på sit møde 11. september under punktet "Kvalificeret byfortætning og beskyttelse af kulturmiljøer" besluttede, at der skal udarbejdes en "Politik for arkitektur og bykvalitet", som man vil bruge til at opdatere de såkaldte SAVE-registreringer med, så de bliver mere retvisende i forhold til at beskytte kulturmiljøer samt have mere fokus fremadrettet på grønne områder. Det sidste, håber vi selvfølgelig også, kan komme "Den grønne Idræts og Rekreationskile" til fordel.

Men tillykke til jer politikere – tillykke til Aarhus by og borgere – med denne beslutning.

I erkendelse af, at vi "kun" er en forening forankret i det lokale område, har vi følt det nødvendigt at søge bredere opbakning til vores sag. Derfor tog vi initiativ til at samle et stort netværk af foreninger og fællesråd i byen – i håb om at komme til at tale med større vægt og få kvalificeret dialogen med Aarhus Byråd. Netværket består i dag af 19 medlemmer, og flere er på vej.

Annonce
Ceres Park og Arena samt Jydsk Væddeløbsbane. Foto: Axel Schütt
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Annonce