x
Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Krav til klimavenligt byggeri og mere træ

Beton og uhensigtsmæssige konstruktioner sætter et enormt aftryk i CO2. Hele byggebranchen kan gøres langt mere klimavenlig. Derfor vil Alternativet i Aarhus byråd kræve et større fokus på at opføre bygninger af mere bæredygtige materialer med et nyt byrådsforslag.

Vi er i Danmark stolte af vores arkitektur og rejser den ene bygning efter den anden i hastig fart. Men der bliver ikke stillet nok spørgsmålstegn ved, hvor bæredygtige nogle af disse projekter er. På verdensplan udgør produktionen af byggematerialer 10-15 procent af den samlede udledning af drivhusgasser. Selvom vi er dygtige til energieffektivitet og isolering i den danske byggebranche, mangler vi at sætte fokus på al den beton, stål og glas, som bruges til at opføre en bygning. Vi har et problem med at vælge de rette materialer, konstruere dem ordentligt, og så vi kan bygge med grøn samvittighed.

Vi bliver flere og flere mennesker på jorden, hvilket nødvendiggør, at vi fortsat skal bygge. Vi er nødt til at minimere vores aftryk på naturen så meget som muligt. Vi er nødt til at omstille til de mest klimavenlige løsninger på alle områder og med alt, vi beskæftiger os med. Det kan være nok så fristende at pege fingre ad andre og ud i verden, hvor de også har et ansvar. Men vi bør være dem, der går for resten, sætte en retning og hjælpe byggebranchen med at løse klimaudfordringen.

Cementproduktion er ansvarlig for fem procent af verdens menneskeskabte CO2-udledning. Beton opvejer den samlede kulstofmængde af hvert eneste træ på planten. En tiendedel af verdens industrielle vandforbrug bruges på betonproduktion. Vores verden bliver mere og mere grå, hvor vi med fordel kan skele mod mere bæredygtige materialer. Træ binder kulstof, og holder det fra atmosfæren, al den tid at træhuset er i brug. Træ har utallige fordele som byggemateriale, og jo mere vi tilvænner os at benytte træ og plante træer, jo bedre vaner har vi allerede skabt os selv. Naturen har givet os et anvendeligt supermateriale, som fungerer i sin reneste form. Og jo mere træ, jo mindre beton.

Vi er nødt til at skabe bedre oplysning om, hvilken effekt og hvilket aftryk de forskellige materialer har. Vi er nødt til at konstruere bygninger på en måde, så byggematerialer kan genanvendes. Vi er nødt til opføre flere byggerier af træ og afvænne os de fossile byggematerialer. Der skal stilles klimakrav til byggebranchen, som for mange har været et overset område i debatten om klimaudfordringer.

træ træ klode træer træhuse drivhusgas co2 huse circulær økonomi genbrug kronik nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce