Annonce
Debat

Læserbrev: Kulturlivet i Gellerup bombes tilbage

Med lukning af Eutopia bombes kulturlivet i Gellerup tilbage. Og desværre ser det ikke ud til at hjælpe, at kulturforvaltningen hellere vil bruge penge på et nyt projekt, kaldet Gellerup Art Factory, der skal være en del af det nye Sports- og Kultur-campus.

Det er svært at blive klog på, hvad Gellerup Art Factory skal være. I starten blev det beskrevet som en kunstskole for børn, siden er det udvidet til noget, som kun beskrives i vage vendinger.

Men det fremgår meget klart, i en indstilling til byrådet, at Gellerup Art Factory vil sluge næsten en tredjedel af de penge, som Gellerup Kulturmidler årligt råder over, hvilket er godt en million kroner. Det er katastrofalt.

Arabisk Dansk KulturHus har søgt og fået penge fra Gellerup Kulturmidler flere gange, blandt andet til Arabisk Kultur Mix, som var den første store kulturelle begivenhed på Dokk1 lige efter åbningen. Vi har også fået flere afslag på ansøgninger, blandet andet begrundet med, at der ikke gives penge til drift. Der er stor rift om disse kulturstøttekroner, som har været med til at skabe mange gode kulturelle oplevelser og projekter, skabt af lokale foreninger og ildsjæle i Gellerup.

Ifølge indstillingen skal Gellerup Art Factory årligt have 350.000 kroner fra Gellerup Kulturmidler. Hovedparten, nemlig 250.000 kroner skal i 14 år bruges til anlæg af Sports- og Kultur-campus. Altså i alt 3,5 millioner kulturkroner til mursten og beton! De sidste 100.000 kroner årligt skal gå til drift, som disse penge ellers ikke må bruges til.

Når man på denne måde vil snuppe en tredjedel af kulturkronerne til de lokale foreningers kulturelle aktiviteter i Gellerup, og i stedet for bruge pengene på mursten og drift, så bomber man altså det lokale kulturliv alvorligt tilbage.

Når man læser grundlaget for Gellerup Art Factory, bliver man stærkt bekymret. Der står: "Gellerup Art Factory har ansvar for at samle flere af de aktiviteter og indsatser, der allerede er i gang i bydelen, og som er med til at understøtte den fysiske og den boligsociale helhedsplan, uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen mv."

Hvis det virkelig er meningen, at Gellerup Art Factory mere handler om at få folk i arbejde og uddannelse, få udskiftet beboerne og få begrænset kriminaliteten, så har man sat kulturlivet ind i en snæver bås formet af diverse ghettoplaner og med et fokus, der er helt skævt i forhold til kulturlivet i resten af Aarhus. Så har man spændt kulturlivet for en helt forkert vogn.

Det er jo et totalt anderledes udgangspunkt end Eutopia, hvor kulturlivet indgår som en vigtig, mangfoldig og ligeværdig del af kulturlivet i Aarhus.

Det fremgår, at Art Factory skal samarbejde med lokale aktører. Så meget desto mere mærkeligt er det, at de lokale foreninger, som arbejder med kultur i Gellerup, slet ikke er blevet hørt af kulturforvaltningen om dette.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce