Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Kviksand under kommunens klimapolitik

Hvis den udledte CO2 fra Aarhus’ amerikanske træpiller, hverken tælles med i Danmark eller i USA, så forsvinder de udledte drivhusgasser fra Studstrup ud i atmosfæren med et usynligt, men højst reelt klimaaftryk

Annonce

Sidste år kunne rådmand Bünyamin Simsek (V), udtale stolthed over, at Aarhus Kommune har "halveret CO2-udledningen". Dermed er Aarhus tilsyneladende godt på vej til CO2-neutralitet i 2030.

Ingen betvivler, at grundlaget for denne halvering er byens brug af biomasse - især træpiller - som energikilde. I årsmagasinet for den kommunale klimaindsats for 2016 kunne man læse: Med "den grønne omstilling på Studstrupværket sparer Aarhus Kommune årligt 310.000 ton CO2. Det svarer til et ton CO2 om året pr. indbygger."

Faktisk har begge kraftvarmeværker i Aarhus, Studstrup og Lisbjerg, biomasse som vigtigste brændsel. Kommunens brug af biomasse udgør udadtil fundamentet for byens fremtid som klimavenlig storby, da biomasse regnes som "CO2-neutralt" brændsel.

Værdien i denne omstilling er imidlertid nu blevet sat på en alvorlig prøve. Anledningen er en ny analyse fra Energistyrelsen, der igen har sat et afslørende spotlys på importeret biomasse.

Når udenlandsk biomasse brændes i Danmark, bliver CO2, der kommer ud "af skorstenen" ikke regnet med i Danmarks CO2-regnskab. Den er et stort rundt 0. En eventuel klimabelastning skal inkluderes i opgørelsen hos producenten, dvs. oprindelseslandet.

Sådan er de internationale FN-regler skruet sammen. På den måde reduceres Aarhus’ udledning af CO2 på papiret, når man erstatter kul med træpiller.

Energistyrelsen påpeger, at flere lande, der eksporterer biomasse, ikke har forpligtende klimamål. Det kan også være højst tvivlsomt, om de faktisk medregner klimaeffekten fra deres produktion af biomasse. Det gælder også USA, der siger farvel til den internationale Parisaftale ved nytår.

Hvorfor er det relevant for Aarhus? Det lyder teknisk, men kan have kolossal betydning. Årsagen er at cirka 20 procent af Danmarks importerede træpiller kommer fra USA. Studstrupværket, der drives af Ørsted, er stor-aftager af disse amerikanske træpiller.

Altså, hvis den udledte CO2 fra Aarhus’ amerikanske træpiller, hverken tælles med i Danmark eller i USA, så forsvinder de udledte drivhusgasser fra Studstrup ud i atmosfæren med et usynligt, men højst reelt klimaaftryk.

Desuden leveres træpiller til Ørsted af det udskældte amerikanske selskab Enviva, der har været udsat for voldsom kritik i USA for at skamfere Sydstaternes skove. Ironien er ikke til at tage fejl af. Mens Aarhus fremmer skovrejsning i Danmark, så kan byens import af biomasse true amerikanske skove.

Løsningen ligger lige for: Aarhus må finde klimavenlige alternativer til træpiller fra Trumps USA.

Tegning: Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mobil testenhed tilbage i Gellerup: Svært at få beboerne til at flytte sig

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

AGF

Det Hvide Snit:  Er der bund i ny, ambitiøs AGF-målsætning - og hva' ka' OB?

AGF For abonnenter

Bagkanten: Sæsonen er knap begyndt, men David Nielsen skal allerede ud i krogene for at finde friske spillere

Annonce