Annonce
Debat

Læserbrev: Lad os gøre Danmark cirkulær

cirkulærgenbruggenanvendelseaffaldnex
Annonce

Hvor gammel er din telefon? Mange af os får ny mobiltelefon nærmest årligt. Det kan der være mange grunde til - man kan jo have tabt den gamle ned i wc'et på en træls mandag - og jeg skal ikke gøre mig til dommer. Jeg har engang tabt min ned i plæneklipperen.

Men faktum er, at vores høje forbrug af smartphones og mange andre ting skaber et stigende pres på jordens ressourcer. Det betyder, at vi må gentænke vores måde at producere og forbruge på. Der er brug for, at vi omstiller Danmark til en mere cirkulær økonomi.

Heldigvis er mange allerede på vej. Her i Østjylland ligger for eksempel Hornslet-virksomheden Refurb, der netop har gjort en forretning ud af al den IT, vi skiller os af med. Refurb opkøber almindelige menneskers smartphones, computere og tablets, og opgraderer og sælger dem igen med ny garanti. Det fordobler produkternes levetid, reducerer miljøbelastningen markant og er samtidig en fornuftig forretning.

3R Kontor i Randers og Højbjerg gør det samme med brugte kontormøbler. Samtidig sørger 3R for, at møbler, der ikke kan sælges videre, bliver givet til skoler og fritidsforeninger, så de ikke ender på forbrændingen.

Der findes andre gode eksempler, men vi skal have mange flere med - både virksomheder og os selv som forbrugere. Derfor har regeringen netop lanceret en strategi for cirkulær økonomi.

Vi har afsat 116 millioner kroner til at sætte skub i udviklingen. Det handler om at styrke danske virksomheder og deres internationale konkurrenceposition på en måde, som bidrager til at skabe et bæredygtigt forbrug. Men det handler også om dig og mig, og hvad vi gør i hverdagen.

Her kan jeg ikke lade være med at blive optimistisk, når jeg ser, at vi igen har sat rekord i at sortere affald derhjemme. På to år har vi forbedret genanvendelsen af husholdningsaffaldet med 200.000 tons - det er immervæk en del!

Midtjyderne er de bedste til at sortere affald. På et år har Region Midtjylland løftet sin genanvendelse af husholdningsaffald med fire procentpoint - fra 36 procent i 2015 til 40 procent i 2016. Det synes jeg, er en rigtig flot fremgang. Og det bringer Midtjylland helt i front, når det gælder om at nå målsætningen om 50 procent genanvendelse i 2022.

Vi kan hver især bidrage til omstilling til mere cirkulær økonomi. Både ved at sortere vores affald, men også ved for eksempel at leje i stedet for at eje og ved at vælge kvalitetsprodukter, der nemt kan genanvendes. Der er brug for alle, hvis vi vil have et grønt og bæredygtig Danmark at give videre til de næste generationer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Ihler fik debut for drømmeklubben: - Da jeg var lille, drømte jeg om at spille sammen med Nando Rafael

Annonce