Annonce
Debat

Læserbrev: Lad os skabe et hus for psykiatri, og hvor mennesker møder mennesker

Mira Issa Bloch, Alternativet, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune. Pressefoto

Jeg har et ønske om at få en dialog om, hvor og hvordan psykiatrien i Skanderborg skal udfolde sig. Ellemosen i Ry skal måske lukke/flytte, og Væksthuset på Sygehusvej, Skanderborg, er ikke optimalt. Der skal til at ske noget nyt, og her synes jeg, at vi i socialudvalget skal være med til at sætte retningen. Retningen skal dog ikke kun bestå af egne tanker og ideer for, hvad vi tror og tænker, vil være godt. Vi skal høre de psykisk syge borgere, fagfolk og andre interesserede. Mit ønske er derfor, at vi holder et borgermøde.

Jeg ved, der lige har været et 17/4-udvalg, der har arbejdet med psykiatriområdet, men de har ikke forholdt sig til den situation, hvordan fremtidens psykiatri konkret skal se ud og etableres.

Jeg tror personligt, at vi skal se på nye måder at etablere psykiatrien på. Måder, hvor vi bedst muligt skaber de allerbedste rammer for gode liv og udvikling til mestring af egne liv. Jeg tror ikke, det sker ved at isolere psykiatrien for sig selv.

Mit bud er, vi laver et hus, som rummer de psykisk syge og sårbare, andre udsatte, de frivillige, flexjobber, sygemeldte, Selvhjælp Skanderborg og et område med iværksætteri, værksteder, og en café. I det frivillige regi skal der etableres gratis samtaler med studerende indenfor blandt andet psykologi, psykoterapi og advokathjælp. Huset skulle måske hedde Fælleshuset og være er sted, hvor man står sammen; hvor der er tryghed og trivsel. Det skal være et hus, som understøtter, at vi er en kommune, hvor alle er med, og hvor mennesker mødes.

Mit forslag gør, at de psykisk syge ikke er låst fast i en "kasse", men måske kan gå lidt ind og ud af forskellige "kasser" og føle sig som en del af et større fællesskab. Det er dog også vigtigt, at der er et område, hvor der er ro, rutiner og psykiatrisk personale til stede. I det hele taget skal der jo være personale, som der også er nu.

Det skal være et levende og hyggeligt hus, hvor de frivillige kan mødes. Med café og mødelokaler vil det gøre det endnu mere attraktivt, at være frivillig, og vi har brug for frivillige til at støtte hinanden i vores fællesskab for at skabe gode meningsfulde liv for alle. Nogle af lokalerne skal kunne bruges fleksibelt i løbet af dagen og aftenen af forskellige grupper.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Aarhus

Slagsbrødre gik løs på hinanden på gaden: Aggressiv og voldelig adfærd

Annonce