Annonce
Læserbrev

Træls tendens: Hvorfor lade én bevaringsværdig villa stå, når der i stedet kan bygges en etageejendom med 20 lejligheder?

Hvorfor skal det være et mål i sig selv, at der i Aarhus skal bo så mange mennesker?


Aarhus vokser med hastige skridt. Der bliver bygget her og der og alle vegne. Og det er jo altid godt med udvikling. Men med vokseværket er der også kommet en intens debat om, hvor vi bevæger os hen med byudviklingen.

I Dansk Folkeparti ser vi en træls tendens: Massivt nybyggeri forurener unikke lokalområder, og de grønne åndehuller er under pres, mens bygherres økonomiske gevinster synes at overtrumfe, når byrådet skal tage stilling til nye projekter.

Logikken er måske forståelig: Hvorfor lade én bevaringsværdig villa stå, når der i stedet kan bygges en etageejendom med 20 lejligheder? For os, der kerer os om Aarhus' identitet, er svaret dog indlysende, hvis vi skal bevare Aarhus' sjæl. Men for et politisk flertal i Aarhus Byråd med Socialdemokratiet i spidsen er virkeligheden imidlertid en anden.

De er dybt optagede af at gøre Aarhus til en international storby. Og i sådan en skal der naturligvis være mange mennesker. Derfor vokser kommunen med 4000-5000 mennesker årligt. Af både erhvervsplan og planstrategi, som byrådet har under politisk behandling netop nu, fremgår det, at det er en ambition, at vi i 2050 skal være 450.000 mennesker i Aarhus Kommune.

Men hvorfor er det dog en ambition? Hvorfor skal det være et mål i sig selv, at der i Aarhus skal bo så mange mennesker?

Jeg mener, at den store befolkningstilvækst udgør en stor udfordring for vores byudvikling. Befolkningstilvæksten presser boligpriserne i vejret, og den er grunden til, at det kan betale sig med så meget nybyggeri og fortætning, mens grønne områder og bevaringsværdige bygninger må lade livet.

Det er en trist udvikling, hvor man i det uendelige ræs efter at vokse glemmer, at der også skal være plads til de århusianere, der allerede bor her.

Hvis der er politisk vilje, er det heldigvis muligt at tage noget af presset.

Vi behøver ikke at arbejde efter en ambition om at blive 450.000 mennesker i 2050. Mindre kan godt gøre det. Derfor skal vi arbejde meget mere med bosætning på tværs af kommuner. Vi skal anerkende, at alle uddannelsesinstitutioner ikke nødvendigvis skal ligge i Aarhus. Og så skal vi tænke over, hvor store arbejdspladser placeres. Der sker ikke noget ved, at mennesker krydser kommunegrænser.

På den måde mindskes presset en smule, og vi kan bevæge os i retningen af en byudvikling, hvor Aarhus udvikles med respekt for kulturhistorie og sjæl. En byudvikling, hvor man også har for øje, at der skal være plads til at leve. Det er ikke nok med et sted at bo.

Illustration: Jens Nex
Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce