Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Lav en "olle-kolle-bydel" i det tidligere Aarhus Amtssygehus

Den tredje alder nævnes ofte som en udfordring, der koster penge, penge, penge. Men politikerne kunne gøre noget ved det én gang for alle.

Jeg er 72 og føler mig ikke gammel, det er kun min slidte krop, som signalerer min alder. Mange føler sig ikke gamle, selvom de er ældre end jeg, men vi får dog alligevel mere og mere brug for nogle faciliteter og også mindre og billigere lejligheder, efterhånden som tiden går.

Man kunne derfor etablere en "ældreby"/"olle-kolle-bydel" i det tidligere Aarhus Amtssygehus. Det ville være en engangsudgift, for på længere sigt ville Aarhus Kommune få færre udgifter til "ældre-byrden".

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, tag nu initiativ til at udnytte Aarhus Amtssygehus' grund bedst og hurtigst muligt. Ikke flere ungdomsboliger! Unge kan cykle fra byens omegn, og de vil have godt af en frisk cykeltur til deres uddannelsessteder. Ældre og gangbesværede uden mulighed for at cykle eller køre bil har brug for at bo nær ved byens faciliteter.

Her er nogle fordele ved at prioritere og samle ældre i pensionistvenlige lejligheder på Aarhus Amtssygehus' grund:

- Bygningerne rummer i forvejen faciliteter, og nogle af dem kan muligvis genanvendes med f.eks. elevatorer og lokaler til bl.a. træning, kursus og køkkenfaciliteter.

- Kældrene kan bruges til diverse klubber, værksteder, samlingsrum, byttecentral, bridgerum, træningsrum etc. (Snedkerne kan f.eks. her selv fremstille vejskilte/husnumre til området, og andre rum er måske velegnede til f.eks. sundhedscentral, så beboerne ikke skal på en lang rejse til Skejby.)

- En kælder kan bruges til hjælpemiddelcentral. Den vil ligge centralt, og tid/penge spares til transport.

- På området kan etableres små frivilligcaféer, en dansk, en italiensk, en ...? Og så ligger området tæt på Aarhus Tekniske Skole, som har kokke- og tjenerskole, så hvis eleverne mangler praktikplads, er det oplagt at fortsætte uddannelsen i ”Ældrebyen”.

- Et sundheds- og genoptræningscenter kan etableres på området. Beboerne skal så ikke transporteres med Flexbus til Skejby Sygehus - med deraf følgende CO2-udledning - eller økonomisk belaste Aarhus Kommune. Der kan etableres en eller flere private lægeklinikker, tandlægeklinik og i øvrigt udlejning til private indenfor sundhed/omsorg, f.eks. fysioterapi, massage - og desuden til fodpleje, frisør og lignende.

- De grønne områder imellem bygningerne og "stillevejene" skal selvfølgelig vedligeholdes. Det kunne være af frivillige og dermed uden udgifter for kommunen. Nogle beboere, der er flyttet fra hus med have, kommer ofte til at savne små haver og kunne måske lave en lille haveforening/-klub?

Området ligger perfekt for gæster. Der er flere indfaldsveje og rimeligt med parkeringsforhold. Mange ældre har ikke biler, men brug for offentlig transport. Området ligger centralt for bustransport mellem Viborgvej, Silkeborgvej og Ringgaden. Der er også mulighed for samkørselsordninger og derfor mindre brug for kommunens transport-tilskudsordninger. Ligeledes vil hjemmehjælpen nemt kunne komme rundt uden at spilde tid på at lede efter parkering.

Det er en god idé ikke at blande unge og ældre i bebyggelser. Unge kommer ofte hjem på forskellige tidspunkter af døgnet, og de holder fester, og dét orker ældre ikke. Ofte mangler de respekt for regler og ordenssans, og ældre, som ønsker at nusse om fællesarealer, vil ikke bryde sig om snavs og uorden. At spise sammen giver god sundhed og relationer til andre. Derfor vil det være til gavn for både krop og sjæl - og besparelser for sundhedsvæsenet - at lave fællesspisning for de ældre og dermed forebygge ensomhed. Det er i ”den ende af livet”, at ens omgangskreds falder fra, og så er nye bekendtskaber velkomne. Nogle kan hjælpe, hvis nødvendigt, og maden/serveringen kan drives af frivillige. Det vil betyde mindre kommunal madudbringning og forbedret sundhed/færre indlæggelser!

I ”ældrebyen” kan alle tage vare på hinanden. Nærkontakt og venlighed, omsorg for hinanden, i stedet for at nogle sidder forsømte og ensomme med middelmådig offentlig hjælp.

Hvis Aarhus VIL, så kan det gøres lettere og bedre for ALLE. Kom nu i gang!

Annonce
olle kolle byenseniorerfællesskabældreboligerældresnaksnakke nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Røver slap af sted med to halve 200-kronesedler: Nu er han efterlyst af politiet

Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce