Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Lejeboligområdets rå profitjagt

Annonce

Der er masser af boliger i de store studiebyer, herunder Aarhus, hvis du vil være lejer og har penge på lommen. Problemet er imidlertid, at de står ledige, fordi familier og enlige med mellemindkomster, studerende og andre på overførselsindkomster ikke kan betale de ublu høje huslejer.

Vi er endt her som et resultat af lejelovgivningen gennem de seneste mange år, jf. følgende:

Således kan lejelovgivningens sædvanlige regler for lejefastsættelse bl.a. fraviges i lejligheder i nyopførte højhuse, som landets større byer i disse år plastres til med. Lovgrundlaget findes i lejelovens § 53, stk. 3. I disse lejligheder er det alene aftalelovens § 36, der sætter grænsen for lejeniveauet.

Videre er der gået inflation i huslejefastsættelsen i de såkaldte gennemgribende forbedrede lejemål, hvor lejen ikke må fastsættes til et beløb, der væsentligt overstiger det lejedes værdi. Lovgrundlaget findes i boligreguleringslovens § 5, stk. 2. Det er en elastik i metermål! Her har lejeniveauet i løbet af få år udviklet sig til at være på niveau med LL § 53, stk. 3-lejemålene, som så er eksploderet tilsvarende. Også her er det – på grundlag af erfaringer fra huslejenævn og boligretten – uhyre vanskeligt at gøre noget effektivt ved.

Resultatet er, at de ovenfor anførte indkomstgrupper ikke har råd til at bo her. Og hvad gør udlejerne så? Jo, alle disse boliger markedsføres som ’delevenlige lejeboliger’. De bliver ’deleøkonomiske bofællesskaber’.

Virkningen er, at folk af ren og skær desperation indgår lejeaftaler i begge typer lejemål. En anden, naturlig virkning er også, at man bor her ret kortvarigt, til man har fundet noget, ens økonomi kan klare. Det betyder hyppige ind- og udflytninger – og mere arbejde for udlejerne; dét bryder de sig ikke om.

Her ”rammes” udlejerne af lejelovsændringen fra 2015, hvorefter man ikke kan kræve – ofte reelt fiktiv - nyistandsættelse efter en kort boperiode. Resultat: De mister hidtidig, stor indtjening. Hvad gør de kreative udlejere så, når de ikke vil nedsætte huslejerne? Jo, de indfører en stavnsbindende klausul i lejekontrakten om, at lejligheden ikke kan opsiges det 1. år.

Dette er hverken en sædvanlig tidsbegrænset lejeaftale eller opsigelsesfrist. Men sådan går det, når man giver de profitgrådige udlejere frie tøjler. Lovgiverne bør gøre noget ved denne alvorlige problematik vedrørende lejemål med fri lejefastsættelse og de gennemgribende forbedrede lejemål.

Carl Aage Jönsson. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Aarhus

Ingen fly: Aarhus Lufthavn lukket

Annonce