Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Lidt har også ret i den grønne omstilling, og mange bække små gør en stor å

Store forandringer kræver også, at alle er villige til at give et stykke af sig selv. Ellers når vi ikke i mål.

Det er en iskold januarmorgen, og vi ser straks, at det er uforsvarligt at cykle. Vi finder klapvognen frem og vandrer ned til busstoppestedet, hvor vi akkurat kan nå en bus, der bringer ungerne i skole til tiden. Bitterheden er til at tage at føle på, da den tætpakkede bus kører forbi. Der er allerede de maksimale to klapvogne i bussen, og selv buschafføren overvejer ikke at skabe plads til to skolebørn og en rolling i en klapvogn. Vi styrter hjem og finder bilnøglen. Kun bilen kan med lidt held nå at fragte ungerne i skole til tiden.

I mange tilfælde er bilen den nemme og nogle gange eneste løsning på morgentimernes travlhed. Bilen er for de fleste frihed og bekvemmelighed. Og når ens hverdag er bundet op på faste aftaler og lange arbejdstimer, så kan man ikke bebrejde nogen at vælge den nemme løsning, der også giver mere tid til familie og venner.

Det er incitamentsstrukturer som denne, der er alfa omega i den grønne omstilling, og dem, vi prøver at ændre. Men det handler ikke om, at vi skal gøre livet så besværligt for eksempelvis bilister som muligt. Det handler om at stille et langt bedre alternativ til rådighed, så folk kan få lov at handle efter deres eget ønske.

For folk har bedt om grøn omstilling. Århusianerne vil gerne være klima- og miljøvenlige. Og vi kæmper. Både i det private og i det politiske. Men store forandringer kræver også, at alle er villige til at give et stykke af sig selv. Ellers når vi ikke i mål. Vi gør dagligt alt, hvad vi kan, for at finde nye områder, hvor vi kan spare CO2 og mindske partikelforurening.

Vi ser på skraldesortering. På landstrøm ved havnen. På plastikforbrug, vedvarende energi, bevaring af træer og bæredygtigt byggeri. Alt sammen ting, som betyder noget for os, for dig og for kommunen som helhed, og som vil gøre en positiv forskel for vores sundhed.

Så i stedet for at tænke ’ikke i min baghave’, når nye vindmøller skal sættes op, så bør vi tænke på al den grønne strøm, de leverer til os selv og til skibene på havnen. Når du må køre en omvej pga. vejarbejde i midtbyen, så skabes der måske plads til at cykle til og fra arbejde på en ny supercykelsti. Og når du vælger det vegetariske alternativ i kantinen på arbejdet, kan det være, at du tænker på din egen sundhed og på, at du sparer 80 procent af den CO2, et almindeligt, kødholdigt måltid udgør.

Også på det personlige plan kan vi blive bedre til at bifalde os selv og hinanden for selv de mindste indsatser i stedet for at forvente, at når man gør ét, bør man gøre alt andet også. Når din bekendte siger, at hun har skiftet engangs-vatrondeller ud med genanvendelige, hæklede rondeller derhjemme, kunne man måske rose hende? Når et familiemedlem fortæller dig, at han er stoppet med at købe plastflasker på arbejdet og i stedet medbringer en genanvendelig flaske, så bifald ham gerne for hans omtanke for miljøet. Og når din kollega fortæller, at de hjemme hos dem er begyndt at holde et par kødfri dage om ugen, så fortæl hende eventuelt, at det er sejt at søge nye, klimavenlige veje i køkkenet. For lidt har også ret, og mange bække små gør en stor å. Og det er også i den enkeltes bidrag til et bæredygtigt fællesskab, vi skal overkomme klimaforandringerne.

Her i Aarhus vil vi gøre vores for at gøre det nemmere for dig som borger og forbruger at leve klima- og miljøvenligt. Hvis bare vi lover hinanden, at vi mødes på halvvejen. Vi drømmer om en dag, hvor vi kan sige, at bilen derhjemme ikke længere er nødvendig, fordi vi foretrækker cyklen eller den offentlige, grønne transport. En dag, hvor vi kan gå nede ved havnen med udsigt til smukke vindmøller, der sikrer, at vi kan indånde ren luft. Hvor vi går rundt i midtbyen blandt store, gamle træer og spæde blomster og planter, mens cyklerne suser forbi. Langt væk fra støj og bilos og samtidig midt i bylivets kerne.

Hvilken bæredygtig udvikling drømmer du om?

Annonce
Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce