Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Lidt har også ret i den grønne omstilling, og mange bække små gør en stor å

Store forandringer kræver også, at alle er villige til at give et stykke af sig selv. Ellers når vi ikke i mål.

Annonce

Det er en iskold januarmorgen, og vi ser straks, at det er uforsvarligt at cykle. Vi finder klapvognen frem og vandrer ned til busstoppestedet, hvor vi akkurat kan nå en bus, der bringer ungerne i skole til tiden. Bitterheden er til at tage at føle på, da den tætpakkede bus kører forbi. Der er allerede de maksimale to klapvogne i bussen, og selv buschafføren overvejer ikke at skabe plads til to skolebørn og en rolling i en klapvogn. Vi styrter hjem og finder bilnøglen. Kun bilen kan med lidt held nå at fragte ungerne i skole til tiden.

I mange tilfælde er bilen den nemme og nogle gange eneste løsning på morgentimernes travlhed. Bilen er for de fleste frihed og bekvemmelighed. Og når ens hverdag er bundet op på faste aftaler og lange arbejdstimer, så kan man ikke bebrejde nogen at vælge den nemme løsning, der også giver mere tid til familie og venner.

Det er incitamentsstrukturer som denne, der er alfa omega i den grønne omstilling, og dem, vi prøver at ændre. Men det handler ikke om, at vi skal gøre livet så besværligt for eksempelvis bilister som muligt. Det handler om at stille et langt bedre alternativ til rådighed, så folk kan få lov at handle efter deres eget ønske.

For folk har bedt om grøn omstilling. Århusianerne vil gerne være klima- og miljøvenlige. Og vi kæmper. Både i det private og i det politiske. Men store forandringer kræver også, at alle er villige til at give et stykke af sig selv. Ellers når vi ikke i mål. Vi gør dagligt alt, hvad vi kan, for at finde nye områder, hvor vi kan spare CO2 og mindske partikelforurening.

Vi ser på skraldesortering. På landstrøm ved havnen. På plastikforbrug, vedvarende energi, bevaring af træer og bæredygtigt byggeri. Alt sammen ting, som betyder noget for os, for dig og for kommunen som helhed, og som vil gøre en positiv forskel for vores sundhed.

Så i stedet for at tænke ’ikke i min baghave’, når nye vindmøller skal sættes op, så bør vi tænke på al den grønne strøm, de leverer til os selv og til skibene på havnen. Når du må køre en omvej pga. vejarbejde i midtbyen, så skabes der måske plads til at cykle til og fra arbejde på en ny supercykelsti. Og når du vælger det vegetariske alternativ i kantinen på arbejdet, kan det være, at du tænker på din egen sundhed og på, at du sparer 80 procent af den CO2, et almindeligt, kødholdigt måltid udgør.

Også på det personlige plan kan vi blive bedre til at bifalde os selv og hinanden for selv de mindste indsatser i stedet for at forvente, at når man gør ét, bør man gøre alt andet også. Når din bekendte siger, at hun har skiftet engangs-vatrondeller ud med genanvendelige, hæklede rondeller derhjemme, kunne man måske rose hende? Når et familiemedlem fortæller dig, at han er stoppet med at købe plastflasker på arbejdet og i stedet medbringer en genanvendelig flaske, så bifald ham gerne for hans omtanke for miljøet. Og når din kollega fortæller, at de hjemme hos dem er begyndt at holde et par kødfri dage om ugen, så fortæl hende eventuelt, at det er sejt at søge nye, klimavenlige veje i køkkenet. For lidt har også ret, og mange bække små gør en stor å. Og det er også i den enkeltes bidrag til et bæredygtigt fællesskab, vi skal overkomme klimaforandringerne.

Her i Aarhus vil vi gøre vores for at gøre det nemmere for dig som borger og forbruger at leve klima- og miljøvenligt. Hvis bare vi lover hinanden, at vi mødes på halvvejen. Vi drømmer om en dag, hvor vi kan sige, at bilen derhjemme ikke længere er nødvendig, fordi vi foretrækker cyklen eller den offentlige, grønne transport. En dag, hvor vi kan gå nede ved havnen med udsigt til smukke vindmøller, der sikrer, at vi kan indånde ren luft. Hvor vi går rundt i midtbyen blandt store, gamle træer og spæde blomster og planter, mens cyklerne suser forbi. Langt væk fra støj og bilos og samtidig midt i bylivets kerne.

Hvilken bæredygtig udvikling drømmer du om?

Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Annonce