Annonce
Debat

Læserbrev: Lige børn leger bedst - samme antal mænd og kvinder i Folketinget - nu

folketingetkvoterkønskvoteringkønskvoterkønskvotemændkvinder nex

Det er simpelthen oppe i tiden efter #MeToo-kampagnen. At kvinder tager og vil have deres del af magten. Også den lovgivende magt. Kvinder vil også være med til at bestemme. På deres præmisser. Med deres kvindelige bagage, livserfaringer og livsværdier. Ikke længere finder sig i, at for eksempel lovgivning mestendels skal være for mænd.

Det er på tide, at kvinder bliver en ligelig del af den lovgivende magt i Folketinget, for 1) at piger og drenge/mænd og kvinder har samme muligheder for at øve indflydelse på dansk lovgivning, samt 2) at kvinder også føler sig repræsenteret i folketing (og i regering).

Ligestillingsloven opfordrer til, at mænd og kvinder har lige rettigheder og muligheder. Det samme gør FN's verdensmål nr. 5 om ligestilling - også indenfor muligheder indenfor politik, som også Danmark i 2015 skrev under på at arbejde hen imod inden år 2030.

I Aarhus blev der på Kvindemuseet i sidste weekend holdt en paneldebat med seks kvindelige folketingskandidater fra Østjylland. TV2 havde et fint indlæg fra mødet: https://www.facebook.com/groups/2005875436099728/permalink/2009800439040561/

I debatten blev det den dag kaldt en "kvoteordning", hvis man vælger et system med ligestillede mænd og kvinder i Folketinget, og man mente, at "kvinder er ikke fisk". Men i Norge, der ellers normalt er et land, der regnes for at kunne skelne kvinder fra fisk, har man siden 2006 lovgivet om kvinders deltagelse i bestyrelsesarbejde. I Norge har det medført en stigning af kvinder i bestyrelser fra 29 procent i 2006 til 44 procent i dag. Der anerkender man, at kønsmæssig ligestilling kun kan opnås ved også at inddrage lovgivning.

Har vi ikke allerede en slags kvinde- og mandekvoter i Folketinget i dag? Blot kvoter/rammer, der stiller mænd langt bedre end kvinder? Vi er i Danmark det land i Skandinavien, der har lavest andel af kvinder i vores folketing. Og det er desværre ikke blevet bedre med årene: Ved folketingsvalget i 2011 var 40 procent af de valgte folketingsmedlemmer kvinder, ved valget i 2015 var tallet nede på 37 procent.

Hvordan vil verden se ud, hvis problemet er løst?

Lige børn leger bedst: Jeg ser for mig et folketing, hvor mænd og kvinder på ligelig fod arbejder sammen om at udforme dansk lovgivning på bedste vis med begge køn ligelig repræsenteret - flere synspunkter og bedre løsninger, hvor mænd og kvinder med fordel supplerer hinanden - til gavn for Danmark, danskerne - og hele verden!

Hvorfor er problemet ikke allerede løst?

Jeg har haft indsendt et borgerforslag, hvor jeg foreslår, at vi laver et nyt valgsystem, hvor enhver dansker med valgret kan stemme både på den i vælgerens øjne mest egnede kvinde og/eller den mest egnede mand. Halvdelen af pladserne i Folketinget fyldes så op med disse velkvalificerede kvinder og halvdelen med disse velkvalificerede mænd. Desværre afvistes mit forslag med henvisning til, at det vil kræve en grundlovsændring, hvorfor det ikke kan stilles som borgerforslag! Det vil kræve en folkeafstemning at få ændret den danske grundlov.

Hvordan løser vi problemet?

Vi får set på grundloven, fundet ud af, hvilket forslag vi konkret vil stille, og får en folkeafstemning om emnet.

Har man interesse for emnet, er man velkommen til at melde sig ind i den åbne Facebook-gruppe "Kvinder Ind I Folketinget - KIIF", #KvinderIndIFolketinget, #KIIF.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Mange ansatte har forladt sundhedsenhed i Aarhus: Alvorligt påbud rammer efter en svær periode

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce