Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Lys, liv og lyst

For når lyset på plejehjemmene tilpasses døgnrytmen, så viser erfaringerne fra vores egen kommune, at det fører til bedre humør og færre depressive tegn blandt de ældre.

Min veninde gennem mange år led af vintertristhed. Nogle år sværere end andre. Hendes humør kunne være præget af depressive tegn i perioder, når mørket viste sig, først på himlen og så i sjælen.

Det er alment kendt, at dagslys er godt for os mennesker. Lige såvel er det en kendsgerning, at søvn er vigtigt. Det er derimod ikke et specielt velkendt fænomen, at installation af døgnrytmelys kan gøre en betydelig forskel for folks træthed, trivsel og velvære i det daglige.

Lys er i vid udstrækning noget, vi tager for givet; noget, der gør os i stand til at se frem foran os. Men i virkeligheden er lysets rolle meget mere omfattende end blot at lyse rummet op for os – ja, det kan faktisk også lyse vores sjæl op.

Det gjorde det for min veninde. Hun fik anbefalet en dagslyslampe, som hun brugte systematisk gennem de mørke måneder. Det virkede – hun oplevede, at humøret ikke længere blev påvirket så negativt af vinterens mørke, som det tidligere havde været tilfældet.

I Aarhus har vi på tre plejehjem – Sønderskovhus, Rosenvang og Vikærgården – installationer med døgnrytmelys, og flere er på vej. Effekterne giver stof til eftertanke. For når lyset på plejehjemmene tilpasses døgnrytmen, så viser erfaringerne fra vores egen kommune, at det fører til bedre humør og færre depressive tegn blandt de ældre. Og samtidig giver det mindre natlig aktivitet blandt de ældre, som dermed får en længere og bedre nattesøvn.

Om end det er let at tage lyset for givet, må vi huske, at det er lyset, der giver liv og lyst – ikke blot i B.S. Ingemanns salme ’I østen stiger solen op’, men i særdeleshed også i praksis. Det viser erfaringerne med døgnrytmelys i Aarhus Kommune tydeligt. Erfaringer, som vi i Socialdemokratiet er meget optagede af at gøre til genstand for yderligere udbredelse, så vi kan give vores ældre de bedst mulige vilkår for en god alderdom med glæde, liv og lyst.

Annonce
Lone Hindø (S), byrådsmedlem i Aarhus, formand for Sundhedsudvalget. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce