Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Mærkeordninger - man er ikke fritaget for at tænke selv

Annonce

Det var en i alle måder herlig kronik, direktør Jakob Clausen fra Clausens Fiskehandel på Aarhus Havn havde i Stiften den 17. ds. Den var faktisk også ret morsom, for det grænser altså til det grinagtige, hvis nogen virkelig tror, at fisk fanget på det vildene hav har Ø- eller andre garantimærker i halen, når de hives op.

Men mere alvorligt ligner det hjernevask, hvad Jakob Clausen også er inde på.

Ikke mindre interessant var reaktionen fra MSC-mærkechef Ole Schmidt. Iblandet pæne ord om kvalitetssikring var det også et vink med en politisk vognstang om, at hvis Jakob Clausen ikke indordner sig, skal Ole Schmidt og MSC nok komme efter ham.

Det afgørende må være, at økologiske og andre mærke-fødevarer giver kunden en bedre smagsoplevelse end tilsvarende uøkologiske. Ellers er der ingen grund til at købe økologisk og hundedyrt. Hvis man nemlig blot spiser økologisk, fordi noget er økologisk, har man gjort økologien til (politisk) ideologi og sig selv til sammes – ærligt talt: hjernedøde – gidsel.

Men selvfølgelig er det da nemt blot at gå efter etiketter og mærker og dermed fritage sig for at tænke selv. Men hvis man derved snyder sig selv, er det altså ikke de andres fejl. I min optik glemmer myndigheder, producenter, smagsdommere m.fl. at tænke menneskets individuelle smagssans ind i mærke-ordninger af enhver art.

Og dermed ledes tanken nok en gang – det sker tit i disse måneders liturgiske klimahysteri – ind på Dennis Nørmarks og Anders Fogh Jensens bog fra 2018, "Pseudoarbejde" med undertitlen "Hvordan vi fik travlt med at lave ingenting". Bogen handler kort fortalt om det arbejde, der overalt i offentligt og privat regi gøres bag kulisserne for at skabe regler og mærkeordninger og fanden og hans pumpestok, der skal gøre al selvstændig tænkning og sund fornuft overflødig, fordi "alle procedurer er overholdt". Vorherre bevare os!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Aarhus

Unge i Aarhus tager mundbind til sig: - Det føles ikke så usædvanligt mere

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce