Annonce
Debat

Læserbrev: Manglende tilgængelighed til letbanen skal løses hurtigst muligt

Gab mellem perron og letbanetog ved Rude Havvej, Odder. Foto: Søren E. Alwan

Handicaprådet i Odder sendte 9. oktober et åbent brev til Aarhus Letbane, hvor vi anmodede om, at alle stoppesteder mellem Odder og Grenaa gøres fuldt tilgængelige.

Letbanen gav os blandt andet det svar, at udvalget for tilgængelighed, hvor Handicaprådet i Odder også har en repræsentant, fik at vide, at "på et møde den 21. august 2017 fik udvalget at vide, at der vil blive tilført ekstra midler til opgradering af den tidligere Odderbane. Det dækker bl.a. over ledelinjer, nye lamper og læskure, men ikke mulighed for at tilbyde niveaufri ind- og udstigning på perroner, der ligger i kurver. De ekstra midler blev ikke desto mindre af udvalgets medlemmer opfattet som om, at der nu er afsat penge til at sikre fuld tilgængelighed på alle perroner. Der blev ikke spurgt yderligere ind, og parterne skiltes med forskellige opfattelser af det sagte. Aarhus Letbane har åbenbart ikke været tydelig nok i kommunikationen omkring forholdene på de tidligere nærbaner, hvor der er nogle helt andre forudsætninger for tilgængelighed end på den nybyggede indre strækning i Aarhus. Det beklager vi."

På samme møde fik medlemmerne af tilgængelighedsudvalget at vide, at på de perroner, der ikke er fuldt tilgængelige (15 mellem Odder og Grenaa), kan "tilgængeligheden forbedres på forskellige måder, eksempelvis brug af mobile ramper, assistance fra letbaneføreren."

Handicaprådet i Odder har igen anmodet letbanen om, "at Letbanen nu med det samme iværksætter den midlertidige løsning med en rampe og fremskynder en permanent løsning så hurtigt som muligt".

Det er meget magtpåliggende for Handicaprådet, at letbanen bliver fuldt tilgængelig for alle, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at få problemet løst så hurtigt som muligt.

Det kan ikke passe, at vi skal acceptere, at børn træder ned i det gab, der er mellem perron og tog, og at folk med klapvogn, rollator eller kørestol ikke kan komme med letbanen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce