Annonce
Debat

Læserbrev: Mere naturbeskyttelse i Mols Bjerge og danske nationalparker

Kalø, Nationalpark Mols Bjerge. Foto: Axel Schütt

Naturbeskyttelsen i nationalparker som Nationalpark Mols Bjerge er alt for ringe og halter langt efter indsatsen i lande som Norge og Sverige - men det skal der ændres på, hvis det står til os i Alternativet.

Der er ingen tvivl om, at naturen i Danmark er under voldsomt pres. For eksempel er 11 arter af dagsommerfugle forsvundet fra den danske natur over de seneste 50 år. Bestanden af folkekære fugle, såsom sanglærker og viber, er faldet dramatisk siden 70'erne. Og ifølge tal fra Danmarks Biavlerforening mistede vi op mod 20 procent af bifamilierne sidste år. Med disse tal in mente er det ikke overraskende, at Danmark topper listen over de lande i EU, som har den ringeste naturbeskyttelse.

Hensynet til erhverv, beboelse og infrastruktur har i alt for mange år trumfet hensynet til alle de liv, dyr og planter, vi deler planeten med. Heller ikke i vores nationalparker, for eksempel Mols Bjerge, er naturbeskyttelsen på et acceptabelt niveau. Faktisk er Danmark langt fra at leve op til de gængse internationale standarder, som mange af vores nabolande læner sig op ad. Tag bare Norge og Sverige, hvor lovgivningen sikrer, at der skal tages særhensyn til naturen i nationalparkerne, som både har førsterang og krav på seriøs beskyttelse.

Sådan står det ikke til med den danske nationalparklov, som hverken rummer krav til omfanget eller beskyttelsen af naturen. Det betyder i praksis, at naturen i nationalparkerne er lige så ringe beskyttet, som naturen uden for parkerne.

Står det til os i Alternativet, skal det laves om. Vi mener, at de danske nationalparker skal sikres en ordentlig og værdig beskyttelse. Derfor stiller vi nu forslag om, at Danmark lever op til den internationale organisation for naturbeskyttelses (IUCN) standarder, som gælder i mange andre lande. Det vil blandt andet betyde, at der skal indføres konkrete krav til naturgenopretning og naturbeskyttelse i parkerne. Samtidig er det naturligvis vigtigt, at indsatsen i nationalparkerne følges op med nye indsatser for den øvrige natur i Danmark. For eksempel foreslår Alternativet i vores regeringsprogram at udlægge mere statsskov til urørt skov, og at 20 procent af Danmarks areal skal være naturzone. Det vil nemlig styrke håbet om at vende tilbagegang i naturen til fremgang, ligesom det vil være første skridt i retningen af et bæredygtigt samfund, hvor samfundet ikke indrettes i konkurrence, men i balance med natur og dyreliv.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce