Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Mindre kød på plejehjemmene?

Dansk Folkeparti har sikret, at kommunens beboere på plejehjemmene får frisk, hjemmelavet mad. Nu kan de ældre dufte den hjemmelavede mad blive tilberedt. Det er vigtigt. For et plejehjem skal være et hjem og ikke en institution. Og i et hjem kan man dufte, når maden bliver lavet. Når flæskestegen er i ovnen eller karbonaderne på panden, så tager duften de ældre med tilbage til en god tid.

Det kan imidlertid snart være slut.

Som en af de sidste gerninger inden sommerferien besluttede de røde partier og Konservative i Aarhus Byråd nemlig at vedtage en ny klimapolitisk fødevarestrategi. Med strategien besluttede flertallet i byrådet blandt andet, at der nu sættes et mål om at reducere klimaftrykket af de fødevarer, der købes i kommunen, med en fjerdedel, ligesom mængden af klimavenlige fødevarer i Aarhus Kommune skal øges.

Det kan jo lyde dejligt skønt med sådan nogle mål, men de virker til at være grebet ud af den blå luft og er så tilpas ukonkrete, at det er svært at se, hvad det egentlig er, byrådet har besluttet sig for.

I Dansk Folkeparti frygter vi, at den nye klimapolitiske fødevarestrategi især kommer til at gå udover ældreområdet. Byrådets tidligere beslutninger om en høj økologiandel har nemlig betydet, at der eksempelvis på børne- og ungeområdet reelt er langt mellem kødmadderne, fordi det økologiske kød er så dyrt, at man i høj grad har måttet fravælge det på de kommunale børneinstitutioner. Dermed bliver det især ældreområdet, som skal bidrage, for at kommunen kan komme i mål med et reduceret klimaaftryk.

Maden, der efterspørges på plejehjemmene, er ikke nødvendigvis den mest klimavenlige. Derfor kan konsekvensen blive, at de ældre skal vinke farvel til de gamle kødretter, de kender og elsker, og i stedet sige goddag til mere plantebaserede alternativer. Den nye fødevarestrategi kan således gå hen og blive en smutvej til at fjerne det kød, som er en central del af et naturligt glædeshøjdepunkt i hverdagene på plejehjemmene.

Dette er blot endnu et eksempel på, hvordan nogle partier misbruger den vigtige klimadagsorden til symbolpolitiske tiltag, som måske nok pynter på partiernes grønne CV, men hvis reelle effekt primært bliver at reducere livsglæden blandt en gruppe borgere, som ellers har fortjent at få en værdig sidste tid på vores plejehjem.

Jakob Søgaard Clausen. Pressefoto: Carsten Lundager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce