x
Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Mobilen stjæler vi unges søvn - det gør os til en dårligere udgave af os selv

Én ud af fem bruger over to timer i sengen i selskab med mobilen, før de sover. Og det er ikke, fordi de går tidligere i seng, end deres klassekammerater. Men de sover væsentligt senere.

Jeg synes, der er mange gode grunde til, hvorfor vi unge bør få mobilen ud af vores værelse, i god tid før vi skal sove. Mobilbrug, før vi skal sove, kan gå ud over vores søvn; og det kan gå ud over vores trivsel, humør, samvær med andre, vores vækst og helbred generelt. Men det kan være svært, så kære forældre: Hjælp os!

Søvn er vigtig for alle mennesker. Men især for unge. Som sociologen og videnskabsformidleren Anette Prehn skriver på hjernesmart.dk: "Søvn fungerer som hjernens opvaskemaskine, og 'opvaskeprogrammet' skal køre til ende, førend tallerkenerne bliver rene. Over tid ophobes der affaldsstoffer i hjernen, når vi sover for lidt. Hjernen vaskes kun op, når vi sover ". Som mange nok ved, har unge en "masse beskidte tallerkener", fordi hjernen er under ombygning. Derfor har unge brug for meget søvn.

En af grundene til, at mobilbrug før sovetid går ud over søvnen, er mobiltelefonens lys. Lyset undertrykker produktionen af det søvndyssende hormon melatonin. Men det er ikke det eneste problem. En masse undersøgelser viser, at det er dårligt for meget andet. For ens trivsel, helbred, hukommelse, faglighed og meget andet.

Men er der et problem blandt unge? Hvor stor en del af de unge gør brug af mobilen op mod sengetid? Jeg har foretaget min egen undersøgelse på min skole, hvor jeg uddelte et spørgeskema til alle elever i 7., 8. og 9. klasse. Undersøgelsen viste, at 64 procent gør brug af mobiltelefonen, før de skulle sove. Det er mange. Der er ikke bare tale om et kvarter. Én ud af fem bruger over to timer i sengen i selskab med mobilen, før de sover. Og det er ikke, fordi de går tidligere i seng, end deres klassekammerater. Men de sover væsentligt senere. Kun 13 procent af alle adspurgte sover de anbefalede timer, som er otte-ti timer. Men derimod var der 58 procent, der sov seks-syv timer. Undersøgelsen viste en tydelig sammenhæng mellem brugen af mobil i sengen før sovetid og færre timers søvn.

Som nævnt kan det gå ud over ens trivsel, helbred, hukommelse, faglighed. Ifølge Sundhedsstyrelsen er der sammenfald mellem dårlig mental sundhed og dårligt fysisk helbred. Brugen af mobilen før søvn kan gå ud over begge. De alvorligste påvirkninger af det fysiske helbred kommer ikke efter en uge. De kommer nogle år senere, så man kan ikke se de øjeblikkelig virkninger.

Ud over alle disse ting bliver du også sur og tvær. Du bliver ikke ret behagelig at være sammen med. Dine venner vil lige så stille begynde at synes, du ikke er så interessant mere.

Så til alle os unge: Vi er nødt til at gøre os selv den tjeneste at lægge vores mobil ud af værelset, før vi sover. Til alle forældre: Hjælp os med det! Så bliver vi en bedre udgave af os selv.

Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce