Annonce
Debat

Læserbrev: Munkekroen, Vestermølle og kulturby Skanderborg

Munkekroen, Skanderborg. Arkivfoto

Åbent brev til kulturminister Mette Bock:

Formand for Det Særlige Bygningssyn, arkitekt og professor Lars Juel Thiis (LJT), er, fremgår det af et læserbrev i Århus Stiftstidende 24. april, vred over, at Slots- og Kulturstyrelsen har affredet Munkekroen i Skanderborg. Den beslutning kan indklages til dig, minister, frem til 16. maj. Hans skriv får mig til at antage, du i hvert fald fra ham får en opfordring til at omgøre styrelsens beslutning. Jeg skal bede dig om at agere hurtigt og vil her begrunde hvorfor.

Vestermølle Møllelaug, støttet af alle foreninger med hjemsted på Kultur- og Oplevelsescenter Vestermølle, har sat sig for i samarbejde med Munkekroens ejer og i god forståelse med Skanderborg Kommune at genopføre den gamle kro på Vestermølle øst for søen op mod Oddervej. Her vil huset under sit oprindelige navn, Gæstgivergården Jylland, igen som for 300 år siden komme til at ligge uden for byporten og åbne døren for den rejsende, som kan få et leje for natten, en dram og et måltid mad. Det "glemte" LJT at få med.

Vi vil ikke, som han tidselblomstrende skriver, spekulativt, fattigt, kortsigtet, banalt og trist nedrive Munkekroen og køre den på sankthansbålet. Det, der kan genbruges, køres på lager.

Jeg er enig i, at Munkekroen burde have været istandsat for mange år siden. Jeg er faktisk blandt dem, der i årevis har arbejdet aktivt herfor. Men vi tabte, og det er ikke nuværende ejers fejl.

I stedet for at flæbe begyndte en god del af os at arbejde på en alternativ løsning, da du bad styrelsen om at afgøre sagen. Vi mindede hinanden om fabrikant Bloms ord, da han med ransel på nakken kom vandrende hertil og udbrød: Skønnest ved Skanderborg! Hvilket H.C. Andersen var enig i. Blom byggede sin fabrik, hvor nu kommunens samlingssted, Kulturhuset, ligger. Denne succes har netop holdt 20-års fødselsdag.

På den anden side af søen ligger Vestermølle, hvor vi for 14 dage siden begyndte at genopføre en gammel, bevaringsværdig kampestensbygning, nedtaget i forbindelse med byudvikling tre kilometer herfra. Her indrettes smedje med esse, blæsebælg og ambolt samt en udstilling om job- og karrieremuligheder i vore praktiske fag. I 2010 genindviede vi den fredede bygning Riddersalen ned mod søen, i dag byens populære ramme for sommerbryllupper. Ved siden af ligger den gamle Laden, renoveret efter idé af arkitekt Anna Mette Exner og indstillet til Renovérprisen 2013. Både den, Riddersalen og sidste år en nybygning, Okkerhytten, tegnet af Exner, har fået lokale arkitekturpriser.

Foreløbig er der investeret 40 millioner kroner på Vestermølle, alt betalt kontant af fonde, firmaer, foreninger og Skanderborg Kommune. Vi satser på at kunne rejse midler for om et år eller to at kunne åbne dørene til Gæstgivergaarden. Den vil da udefra stå som i dens gode år - men indvendig vise sig som et spændende hus baseret på nytænkt arkitektur med en kulturhistorisk reference til Skanderborg - sådan som Laden gør det. Kald det bare den næstbedste løsning.

LJT tager Smukfest op. Det særlige i Skanderborg er bøgetræerne, skriver han. Han har næppe været i Dyrehaven, når her ikke er fest og fadøl. Da vil han se, at der faktisk er forsvundet en del bøgetræer. Festrammen er her, men "inde i huset" mangler anemonerne og underskoven - trods festivalfolkenes store arbejde på at bevare, hvad fastholdes kan.

Indvendig står Munkekroen i dag på krykker for ikke at falde sammen. Minister, lad den ikke stå ret meget længere. Nu gælder det om at redde, hvad reddes kan. Lad os komme i gang med arbejdet nu. Der findes andre dygtige arkitekter end LJT. Vi er i dialog med én af dem vedrørende projekt Munkekroen til Vestermølle. For sådan agerer vi i kulturbyen Skanderborg. Det er nok også derfor, indbyggertallet i kommunen vokser år efter år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce