Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Nødhjælp til psykiatrien lader vente på sig

Annonce

Som psykiater og politiker er jeg forundret men også fortrøstningsfuld, når jeg kigger på økonomiaftalen mellem Danske Regioner og regeringen.

Forundret over, at psykiatrien ikke fik nødhjælp, da den skriger på et akut løft, så de mest akut syge får en tilstrækkelig behandling, og dernæst et varigt løft. Man må huske, at vi i dag bruger cirka to milliarder kroner mindre på psykiatrien, hvis man ser på antallet af patienter, i forhold til for ti år siden. Det koster enorme milliardbeløb at lade mennesker hænge, når vi faktisk kan behandle dem ordentligt.

Fortrøstningsfuld, da jeg håber, at der kommer penge til et akut løft på finansloven og en vedvarende finansiering med den ti-årige plan for psykiatrien, da regeringen og dens støttepartier under hele valgkampen har lydt, som om de tog psykiatriens udfordringer alvorligt.

Når det er sagt, så kommer budgetforhandlingerne i Region Midtjylland lige om lidt. De 100 mio. kr., som er sat af specifikt til Aarhus Universitetshospital (AUH), er kun et lille plaster, når man tænker på, at der mangler næsten 1000 mio. kr. Hvis man også anvender de 180 mio. kr. ekstra fra økonomiforhandlingerne til Region Midtjylland udelukkende til AUH, som regionsrådsformanden har tænkt sig, så glemmer man både de øvrige regionshospitaler, hvor der også er store millionbesparelser, samt vores nødlidende psykiatri. Et samlet økonomisk løft til et samlet sundhedsvæsen, bliver det i hvert fald ikke i denne omgang.

Vi er selvfølgelig nødt til at kigge på det åbenlyse økonomiske hul i AUH’s budget, med ansættelsesstop og nedlæggelse af senge og stillinger, og derfor skal størstedelen af pengene i denne omgang gå til AUH, men for psykiatriens vedkommende vil vi gå til forhandlingerne i regionen med et ønske om, at bare ti procent af de frie midler fra økonomiforhandlingerne går til at lappe huller i psykiatrien. Her kunne man bl.a. kigge på den akutte hjælp, som flere steder er amputeret, og også skabe flere senge, så de dårligste ikke behøver at blive klemt inde på to-sengsstuer (buffersenge) eller ligge på en hospitalsgang.

Psykiatri-Listen har en plan. Det vigtigste er at få flere senge på Sikringen og i retspsykiatrien, da det automatisk vil skabe frie sengepladser i almenpsykiatrien. Dernæst skal der ske en personaleopnormering i almenpsykiatrien, da vi ved, at det skaber et behandlingsmiljø, der mindsker brugen af tvang.

Der skal desuden ske en udbedring af det ambulante område, så man har tid til at udføre sit arbejde og sikre ordentlige udredninger, forebyggelse og behandling.

Og så skal der ske en grundlæggende omstrukturering. Vi ønsker at sammenlægge socialpsykiatrien og hospitalspsykiatrien for at sikre, at ingen tabes i overgange, sikre en øget tværfaglig vidensudveksling og omgå dokumentationsproblemer. På den måde kan pengene følge patienten gennem et sygdomsforløb.

Mikkel Rasmussen, formand for Psykiatri-Listen (P), regionsrådsmedlem i Region Midtjylland. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Serbisk kantspiller skifter til AGF

Aarhus For abonnenter

Noget for Aarhus? Billig og meget let letbane på vej

Aarhus For abonnenter

Utilfredsheden på Katrinebjergskolen er stor: Manglende inddragelse, dårligt arbejdsmiljø og lærerflugt

Annonce