Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Nationalt kompromis om regionerne

Annonce

Venstreregeringens længe ventede og omfattende sundhedsreform blev præsenteret få måneder før folketingsvalget. Af forskellige årsager blev reformen ikke den store sællert, og faktisk kom sundhedspolitikken ikke til at fylde meget i den historisk lange valgkamp. Det er ærgerligt, fordi Venstres sundhedsreform indeholder mange fornuftige forslag.

Reformen indeholdt dog også et forslag om at nedlægge regionsrådene, og netop regionsrådenes eksistensberettigelse blev ofte omdrejningspunktet for valgdebatterne om sundhedspolitik. Det blev tydeligt, at et flertal af vælgerne var bekymrede for mindre demokratisk politisk indflydelse i sundhedssektoren, hvis reformens styringsmodel blev vedtaget. Vi må konstatere, at Venstres forslag til ny styringsmodel af sundhedssektoren efter nedlæggelse af regionsrådene aldrig opnåede popularitet hos vælgerne.

Venstre har nu to gange gået til folketingsvalg med et forslag om nedlæggelse af regionsrådene, og Venstre har tabt regeringsmagten hver gang. Det bør give anledning til, at topledelsen i Venstre overvejer et sporskifte i denne sag. Nu har Danmark fået en socialdemokratisk mindretalsregering, og i det røde flertals politiske aftale fremgår det, at regionerne skal bevares. Så længe Venstre ikke kan pege på et fornuftigt alternativ til regionsrådene, bør partiet ikke stædigt fastholde ønsket om nedlæggelse af regionsrådene.

Tiden er moden til, at der skabes ro om organiseringen og styringen af sundhedsvæsenet. Jeg foreslår, at Venstres folketingsgruppe tager initiativ til et nationalt kompromis i Folketinget om styringen af det danske sundhedsvæsen. Langt hen ad vejen er der tværpolitisk enighed blandt de største partier om nødvendige, nye faglige tiltag og samarbejdsformer mellem kommuner, regioner og de praktiserende læger.

Derfor er der nu en reel mulighed for et nationalt kompromis, hvor det centrale bliver at forbedre den faglige kvalitet, sikre realistiske budgetter og bedre samarbejdet med og omkring den enkelte patient.

Christian Møller-Nielsen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-podcast: Første sejr over FCK i 11 år - er der dømt sølvjagt nu?

Annonce