Annonce
Debat

Læserbrev: Naturens dag - hele året

Lone Hindø (S), medlem af Aarhus byråd (S), Harlev. Pressefoto

I 2004 besluttede Danmarks Naturfredningsforening at oprette Naturens Dag som en årlig mærkedag, og fra 2010 indgik Friluftsrådet i projektet. Ja, faktisk er det ikke kun en dag, men en hel uge, der begynder søndag 9. september, og som fejres overalt i landet.

Jeg støtter varmt Danmarks Naturfredningsforening, som med deres arbejde for et varieret landskab, en rig og mangfoldig natur samt et rent og sundt miljø gør en fremragende indsats.

Vi er nu ved afslutningen af Aarhus Festuge 2018. Som sædvanligt har der været mange dejlige arrangementer. Interessant er det at følge to projekter, hvor det ikke koster noget at deltage, men som fascinerer og drager.

Det første er sammensmeltningen af Rådhusparken og Musikhushaven, altså med lukningen af et lille stykke af Frederiks Allé. Det er ganske utroligt, hvad det skaber af liv. Alle generationer søger herhen. Hvor ville det være dejligt, hvis det engang kunne lykkes at få en stor "Central Park" her.

Det andet sted er på Aarhus Ø. Her er der i anledning af festugen bygget et skovbad efter japansk tradition. I Japan har man et begreb, Shinrin Yoku, som er en form for kur, når man ikke har det så godt og er trist. At skovbade er en slags heling i forbindelse med vandring i skove blandt træer. Også den aktivitet har vi århusianere taget til os. Begge aktiviteter drager os ind i bynaturen, som er så vigtig. Prøv blot at betragte Aarhus Ø før og efter Shinrin Yoku-træerne.

Rykker vi blot lidt uden for centrum, møder vi de rigtige, helende skove. Man behøver ikke flytte sig ret langt, men bare tage cyklen, bilen, bussen eller nærbanen til Risskov, Marselisborg, Lisbjerg, Åbo, Tranbjerg eller Trige.

Dette er de positive betragtninger, som falder mig ind her ved indgangen til Naturens Dag/Uge, hvor der vil være aktiviteter overalt i landet. Men de står i skyggen af de oplysninger, som omtales i medierne netop nu om vores drikkevand. Rent drikkevand er den naturressource, som er vigtigst for os mennesker. Og kvaliteten af vores drikkevand hænger nøje sammen med behandlingen af vores natur.

Igennem årtier har landbruget spredt store mængder af gødningsstoffer og pesticider ud over landbrugsarealerne. Det har haft det resultat, at indholdet af nitrat og pesticider i grundvand og drikkevand er steget så drastisk, at stadig flere drikkevandsboringer må lukkes. Især forureningen med pesticider er en trussel imod vores sundhed, idet pesticider både kan forårsage kræft og have hormonforstyrrende effekt. Den stigende forurening af grundvandet med nitrat og pesticider rejser nu spørgsmålet, om vi skal til at rense vores drikkevand, hvilket ville være et paradigmeskift i dansk miljøpolitik.

Heldigvis sker der dog også positive ting i forbindelse med beskyttelsen af vores grundvand. Og her går Aarhus Kommune forrest og har forbudt, at der sprøjtes med pesticider omkring de vigtigste vandboringer. Dette hører også med til fejringen af naturen hvert år i september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Bet for AGF: Zach Duncan ude i 9-12 måneder

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

112

Skabte stor utryghed hos børn: Politiet vil gerne i kontakt med mand med skæg og bamser i bilen

Annonce