Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Nedrivning af boliger er dummere, end klimaet tillader

Annonce

Dummere, end klimaet tillader - det er vist et udtryk, som kan komme til at passe på os i Aarhus. Godt nok i den bedste mening.

Vi vil nemlig nedrive gode almene boliger med rimelige huslejer for så bagefter at bygge nye boliger til nogle beboere, som i højere grad er i arbejde og har en etnisk dansk oprindelse. Det vil vi gøre i en by, hvor der er mangel på lejeboliger til mellempriser, en by med danmarksrekord i unge hjemløse, en by, som gerne vil være kendt for at arbejde på at mindske klimabelastningen, en by, hvor byrådet (klogt) har besluttet, at 25 procent af nybyggeriet på Aarhus Ø skal være almennyttige boliger.

Særligt i Gellerup virker det som en meget, meget forkert beslutning. Der kan man som beboer nu se frem til afslutningen af den store forandringsproces - helhedsplanen - efter mange års arbejde. Det har været en hård proces og ikke uden omkostninger for en del mennesker. De måtte flytte uden at have ønsket det for, at planen kunne gennemføres.

Undervejs har der været masser af byrod og byggelarm. Alle har altså boet på en byggeplads. Nu, hvor det er til at se frem til afslutningen, hvor de nye grønne områder begynder at blive synlige, og hvor byggerier til nye beboere er klar til indflytning, ja, så kan de se frem til en ny plan - en plan, hvor endnu flere beboere kan se frem til at "få" et "siciliansk flyttetilbud", hvor flere boligblokke skal fjernes for at give plads til nybyggeri.

Pris i kroner og ører tør jeg slet ikke tænke på. Klimabelastningen kan jeg heller ikke sætte tal på. Hvor mange træer skal der mon plantes for, at det går op? Dertil kommer de menneskelige omkostninger: Ny usikkerhed, ny ventetid, endnu engang en oplevelse af at være forkert, ikke god nok. Beboerne kan let opleve sig som genstande for andres beslutninger uden demokratisk inddragelse.

"Den bedste mening" med de nye planer er ikke godt nok. Vi må som by sammen finde en bedre løsning. En løsning, vi kan være bekendt. Måske kunne boliger sælges til pensionskasser frem for at blive revet ned? Opgange ændres til seniorfælleskaber? Rethink Aarhus skal også rumme et Rethink Gellerup og de mange andre almene boliger, som er truet af nedrivninger. Det kan gøres bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce