Annonce
Debat

Læserbrev: Nedskæringer bekymrer Ældrerådet i Syddjurs

Elsa Bannebjerg, formand for Ældrerådet i Syddjurs Kommune. Foto: Syddjurs Kommune

Til Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti i Syddjurs Kommune:

Ældrerådet erfarer, at der er indgået budgetaftale mellem Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti. Ældrerådet ser blandt andet, at forligspartierne vil reducere den økonomiske fremskrivning i tildelingsmodellen for ældreområdet med to millioner kroner årligt.

Der er tale om en budgettildelingsmodel på ældreområdet (12-T-2), som bygger på befolkningsudviklingen i aldersgruppen 75+.

Det bekymrer Ældrerådet, at denne demografipulje, som blandt andet skal dække udgifter til ældreområdet, herunder trænings- og sundhedsudgifter, reduceres med to millioner kroner. Bekymringen skyldes, at det af Budgetanalyse 2019, Sundhed og Omsorg, fremgår, at antallet af ældre i aldersgruppen 65-79 år ifølge befolkningsprognosen øges med 780 personer fra 2018-2030 (+36 procent), og at aldersgruppen 80+ øges med 1721 personer (80 procent).

Ældrerådet vurderer, at den store vækst i antallet af ældre vil indebære øgede udgifter på ældreområdet for at kunne dække behovet for pleje, omsorg, træning, rehabilitering mv. Ældrerådet mener ikke, at der er plads til nedskæringer, og vurderer, at en reduktion på to millioner kroner vil få betydelige konsekvenser for ældre, som har behov for hjælp fra Syddjurs Kommune. Dette også set i lyset af, at tildelingsmodellen allerede i forbindelse med budget 2016 blev nedreguleret til den laveste i forhold til den demografiske udvikling, jf. Koras modelsammenligninger. Målet for ændringen af tildelingsmodellen i forbindelse med budget 2016 var at give området en mere stabil og vedvarende model for demografiregulering. Ældrerådet er af den opfattelse, at den aktuelle reduktion strider imod dette.

Ældrerådet anbefaler på den baggrund forligspartierne at undlade denne reduktion i den økonomiske fremskrivning i tildelingsmodellen.

Hvis reduktionen ikke annulleres, beder Ældrerådet om, at forligspartierne orienterer Ældrerådet om konsekvenserne af ovenstående reduktion på to millioner kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce