Annonce
Debat

Læserbrev: Nej til fuldtidspres i sundhedsvæsenet

Marianne Karlsmose, medlem af regionsrådet i Midtjylland for KD. Pressefoto

Vi har brug for flere hænder og flere medarbejdere i sundhedsvæsenet. Der er mangel på flere faggrupper herunder sygeplejersker, og derfor har Danske Regioner sat sig en målsætning på 80 procent ansatte på fuldtid i 2021. Denne målsætning har ført til et øget pres på de ansatte for at gå op på fuldtid - også selv om de måtte ønske at være på deltid.

Undersøgelse fra Danske Regioner i 2018 viser, at der fra 2013 til 2018 kun er sket en stigning i de fuldtidsansatte fra 60 til 61 procent, hvilket er langt fra målsætningen om 80 procent på fuldtid i 2021. Det viser, at mange medarbejdere ikke ønsker fuldtid, og jeg har også fået flere henvendelser fra ansatte i Region Midtjylland, som bekræfter dette.

Det er den forkerte vej at gå, hvis arbejdsgiverne lægger massivt pres på medarbejdere for at få dem på fuldtid, hvis medarbejderen ikke ønsker det. Vi risikerer, at flere mistrives og bukker under for stress. I yderste konsekvens kan det få ansatte i sundhedsvæsenet til helt at fravælge arbejdet, og så har vi da for alvor skudt os selv i foden med ønsket om at presse flere op på fuld tid for at løse manglen på arbejdskraft.

I Kristendemokraterne vil vi en anden vej. Vi ønsker at tage udgangspunkt i medarbejdernes ønsker og behov og bruge positive incitamenter frem for pres. I KD tror vi på, at balance mellem arbejdsliv og familieliv er en afgørende forudsætning for, at medarbejdere trives. Vi tror på, at fleksibel arbejdstid er en god menneskelig investering for hele familien herunder børnenes trivsel. Vi går ind for valgfrihed, så mennesker, der ønsker fuld tid, skal have mulighed for det. Her er vi enige med Dansk Sygeplejeråd. Men samtidig er det vigtigt, at der er respekt og mulighed for at være på deltid.

Lad 2019 være året, hvor vi lytter til medarbejderne. Et år, hvor vi åbner op for flere uddannelsespladser for blandt andet sygeplejersker for eksempel på VIA, som der helt aktuelt er forslag om. Lad 2019 bliver et år, hvor vi gør det attraktivt at arbejde i sundhedsvæsenet, så vi sikrer balance mellem arbejdsliv og familieliv og balance mellem arbejdsopgaver, tid og krav på arbejdspladsen. Det giver langt mere arbejdslyst hos medarbejderne, hvis de oplever at have et meningsfyldt arbejde med et godt arbejdsmiljø og anerkendende ledere og kollegaer. Det er vejen frem.

Godt nytår.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce