Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Ny skolestruktur i Skanderborg - hvorfor er størrelsen så vigtig?

Forskellige elever har forskellige behov. Jeg ønsker for Skanderborg Kommune, at den bliver ved med at være et sted, hvor der er plads til forskellige løsninger – også på skoleområdet!

Der er mange følelser og ”synsninger” i skolepolitik. Nogle tror, at en stor skole er løsningen for alle elever, andre sværger til de små og nære skoler, mens andre igen mener, at et sceneskift skal være obligatorisk for alle eleverne, når de når til 7. klasse. Fælles for alle tre holdninger er, at de afspejler et verdenssyn, hvor en person tror, at han/hun ved, hvad der er bedst for alle personer i en meget forskelligartet gruppe – nemlig vores unge mennesker i 7. klasse.

Jeg er enig i, at de har nogle fundamentale ting til fælles: De er ca. samme alder, de (eller deres forældre) har valgt, at de er en del af den danske folkeskole, de skal igennem samme pensum, og vi vil dem det allerbedste – både forældre og politikere.

Men – og det er et stort men – hvor er den politiske forståelse for, at vores børn og unge er forskellige og ikke nødvendigvis lærer på samme måde? Hvorfor skal kommunens skolepolitik være "one-size-fits-all uden respekt for de lokale kompetencer, hver skole besidder i dag?

En skole som Stjærskolen giver eleverne en særlig ballast. Den lokale forankring betyder tryghed, ejerskab og fornemmelsen af at indgå i et fællesskab, der går på tværs af klasser og årgange. Udover fagligt dygtige elever (som påvist i Politikens karakterrangliste for Danmarks folkeskoler marts 2019, hvor Stjærskolen rangerer som den 15. bedste i landet), kommer Stjærskolens elever ud fra deres folkeskoletid med sociale kompetencer, fordi de udover egen læring også får et ansvar for egen og også de mindre klassers trivsel, blandt andet får man i 5. klasse en særlig venskabmakker fra 0., som man hjælper til rette på skolen og følger alle de år, man går sammen.

Jeg skal ikke kunne udtale mig om, hvordan man dyrker og styrker elevernes sociale kompetencer på de store skoler i Skanderborg Kommune, men baseret på min egen skoletid kan jeg se, at Stjærskolen gør en exceptionel indsats på området, og jeg kan mærke på mine børn, at det betyder noget og giver dem en tryghed i hverdagen, der betyder, at de kan koncentrere sig om at lære noget – hvilket vel må være folkeskolens fornemste opgave.

Forskellige elever har forskellige behov. Jeg ønsker for Skanderborg Kommune, at den bliver ved med at være et sted, hvor der er plads til forskellige løsninger – også på skoleområdet!

Lad være med at hævde, at kvalitet afhænger af størrelsen på skolen. Det kan ikke underbygges med fakta, tværtimod viser Stjærskolens resultater på både karakterer og trivsel, at mindre skoler sagtens kan tilbyde lærerne professionelle læringsfællesskaber, i en grad så deres undervisning styrker, udfordrer og uddanner eleverne.

Stjærskolen har så mange kvaliteter, at endnu flere børn og unge kunne få glæde af den, så derfor støtter jeg en tosporet udskoling på Stjærskolen – en del af Stjær i udvikling!

Illustration: Jens Nex
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Debat

På jagt efter en p-plads i timevis: Vi forbedrer klimaet, hvis vi lukker byen for biler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Aarhus

Stor Aarhus-event i økonomisk krise: Classic Race tager en timeout i 2022

Annonce