Annonce
Debat

Læserbrev: Om at være borger i et særligt udvalg

Bernd Bachmann, Skanderborg. Foto: Axel Schütt
Annonce

Den 27. juni afleverede Skanderborgs Psykiatriudvalg sine anbefalinger til Skanderborgs Byråd. Udvalget var et såkaldt § 17.4-udvalg, sammensat af syv byrødder, med borgmesteren i spidsen, og syv borgere, med forskellig tilknytning til psykiatrien, samt en socialdirektør fra regionen. Ved møderne var der desuden deltagelse af diverse relevante ledere og medlemmer af administrationen.

Arbejdet gik kort fortalt ud på at anvise, hvordan man kunne knække den stigende kurve af psykiatriske diagnoser og psykisk sårbare. Dette uden at økonomien på området løb løbsk. Arbejdet i udvalget startede i januar 2017 og sluttede med afleveringen.

Psykiatri i Skanderborg er, som i resten af landets kommuner, en kompleks størrelse. Med mange forskellige aktører, fra frivillige, over den kommunale socialpsykiatri til den regionale lokalpsykiatri, samt et virvar af diagnoser, både nogle rent psykiatriske, men også dobbeltdiagnoser, hvor der er andre problemer end ren psykiatri, såsom psykisk syge og sårbare med alkoholisme eller et stofmisbrug. Derudover er der også den store gruppe psykisk sårbare, som endnu ikke har en diagnose, men som i forskellig grad er ramt af stress, angst eller depressioner. For så at understrege kompleksiteten ligger alt dette i forskellige forvaltningsgrene, som børn og unge, arbejdsmarked og ældre - handicap.

For os borgere i udvalget var der en rimelig stejl indlæringskurve i starten. Undervejs i arbejdet, opbyggede der sig nogle frustrationer i borgergruppen, da de fleste har en resultatorienteret tilgang til arbejdet, og der var en fornemmelse af, at det ikke rigtig førte nogle vegne. Problemet her lå primært i en forståelse af hvordan udvalget skulle arbejde, at udvalgsarbejdet var mere procesorienteret, end vi umiddelbart havde opfattet. Dog skal det siges, at der har været nogle resultater, som er trådt i kraft, mens udvalget arbejdede videre.

Anbefalingerne fra udvalget skal nu, helst, vedtages af byrådet, ved det første byrådsmøde efter sommerferien, i september, hvorefter, hvis de bliver vedtaget, administrationen bliver bedt om at iværksætte arbejdet med at føre anbefalingerne ud i livet. Desværre kan jeg for nuværende ikke komme ind på anbefalingerne, da de endnu ikke er offentliggjort, men de dækker bredt indenfor psykiatrien, ikke mindst i forhold til det forebyggende arbejde.

Jeg er både stolt over det arbejde, der er lagt i udvalget, og resultatet af selv samme arbejde og kan kun anbefale kommunen og andre kommuner at arbejde på samme måde, hvor det vil være relevant. Vi har alle lært nyt, både borgere, politikere og administration, og selvom det nok synes at være en til tider lidt bøvlet måde at arbejde på, så er interaktionen mellem de tre grupper, i mine øjne, noget af det ypperste, man kan opnå, når man taler om demokratiet i praksis.

Desuden så vil jeg her på falderebet opfordre alle 'almindelige' borgere til at deltage i lignende udvalg, det er en fantastisk oplevelse.

Samarbejde mellem politikere, borgere og administration. Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politikere om tv-optagelser af ældrepleje: Langt værre end vi troede

Annonce