Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Opfundet 'effektiviseringsgevinst' på supersygehus sluger penge fra psykiatrien

Man lader psykiatrien betale sine 40 nye sygeplejersker selv, så man derved har penge i overskud til at holde hånden under Gødstrup og derved komme omkring ”effektiviseringsgevinstens” pris.

Regeringen har tildelt det danske sundhedsvæsen 1000 ekstra sygeplejersker. Det er jo umiddelbart rigtig godt. Sygeplejerskerne skal endda både gå til somatik og psykiatri – alle får, og alle skal være glade.

Men hvordan er virkeligheden så ude på sygehusene? Der ser det knap så rosenrødt ud. Rundt omkring i det ganske land knejser store flotte supersygehuse. En gammel aftale fra 2008 skal nu effektiviseres. Man skal afgive otte procent af budgettet på de nye sygehuse - den såkaldte ”effektiviseringsgevinst”. En gevinst, man på papiret for 12 år siden fra den daværende VK-regering syntes så rimeligt ud.

Man satte dyre konsulenter til at komme med, hvad der den gang var et rimeligt og sagligt bud på, hvad der kunne spares (eller være en gevinst, om man vil). Det viste sig efterfølgende at være et kæmpe blufnummer. Den otte procent-gevinst var taget ud af den blå luft. Konsulenter fortalte om et nyt sygehus i Norge, der havde formået at spare 11 procent efter nyt byggeri – et sygehus, det senere viste sig slet ikke at være bygget endnu. Der blev også henvist til et hospitalsbyggeri i Ålborg, hvor man skulle have effektiviseret 15 procent. Heller ikke dette tal kan man i dag redegøre for. I Ålborg siger de, at patientoplevelsen blev bedre efter det nye byggeri, men der jo også var øgede udgifter i forbindelse med ibrugtagningen af det moderne byggeri – dvs. det kostede mere, ikke mindre.

De otte procent ”effektiviseringsgevinster”, som ”supersygehusene” nu rundt omkring skal aflevere af eget budget, er fuldkommen urealistiske. Der er i virkeligheden tale om otte procent besparelser oveni de øgede udgifter, der er, ved ibrugtagning af nyt byggeri. Spørgsmålet er ligetil, nu hvor det er åbenbart for enhver, at de otte procent, man vil have fra sygehusenes budgetter, er et hokuspokus tal – vil regeringen slå en streg over dette krav?

Det korte svar er nej. Det lidt længere svar er nej og måske lidt ja. Regeringen har slået flot op, at man vil tilføje 1000 sygeplejersker til de danske hospitaler – herunder både somatik og psykiatri. I region Midtjylland svarer det til cirka 215 varige stillinger. Ser man på den interne fordeling, ville det betyde cirka 40 sygeplejersker til psykiatrien og 175 til somatikken.

Men somatikken står med en dødvægt om benet – nemlig kravet om otte procent ”effektiviseringsgevinst” – denne gang er turen kommet til det nye hospital i Gødstrup. Her står man til at skulle fyre cirka 87 sygeplejersker på baggrund af ”effektiviseringsgevinsten”. Samtidig får man på papiret tilført 40 sygeplejersker af regeringens 1000. Men det ser jo ikke godt ud. Reelt mister man jo ca. 47 sygeplejersker, og kommer derved ikke i mål i forhold til regeringens krav om tilførelse af nye sygeplejersker. Så hvad gør man så? Man lader psykiatrien betale sine 40 nye sygeplejersker selv, så man derved har penge i overskud til at holde hånden under Gødstrup og derved komme omkring ”effektiviseringsgevinstens” pris.

På bundlinjen står: - Regeringen kan stolt fremvise handlekraft, og at den prioriterer både somatik og psykiatri - Region Midt er ekstremt presset bl.a. grundet et usagligt krav om en ”effektiviseringsgevinst” - De tilførte midler ender med at dække de usaglige krav om en effektiviseringsgevinst i somatikken - Psykiatrien får ingenting, men hjælper med at få et regnestykke til at gå op.

Hvor kunne det være befriende, hvis man fra politisk side i stedet meldte klart ud: ”Effektiviseringsgevinsten” er usaglig, og selvfølgelig sløjfes det krav, og så må vi bagefter se, hvor mange penge, der er tilbage til at tilføre reelt nye sygeplejersker.

Og et lille ønske mere. Øremærk altid penge, som I fra Christiansborg reelt ønsker, skal gå til psykiatrien.

Annonce
Mikkel Rasmussen, formand for Psykiatri-Listen, speciallæge i psykiatri og regionsrådsmedlem. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce