Annonce
Debat

Læserbrev: Pas på naturen og fremfor alt de skønne perler, som Aarhus stadig er kendt for

Kurt Leth. Pressefoto

Angående planer om bebyggelsen på den såkaldte "trekant" syd for Væddeløbsbanen - det grønne område kaldet Højen:

Alt imens der så småt synes at være flertal for at bevare Jydsk Væddeløbsbane, kommer der nye "trusler" rettet mod hestefolkets nabo - nemlig den smukke naturperle Højen tæt på Observatoriet. Sagt ligeud: Det kan da ikke være meningen, at en sådan naturperle skal plastres til med boliger.

Højen og naturen omkring bruges af rigtig mange mennesker. Her er udsigt ud over en stor del af byen, havnen og bugten. Mange mennesker begynder eller slutter deres gå- eller løbeture her. Folk med deres hunde ligeså. Til sankthansbål. Ja, Højen benytter mange af os århusianere, som vi bruger Mindeparken, Forstbotanisk Have, søerne omkring Stadion osv. til rekreation. Det kan da ikke være ansvarlige politikeres mening, at man vil sælge ud af sådan et smukt naturområde.

For nylig kunne man i Stiften læse om en borger, der frygtede for, at Mindeparken så småt vil blive inddraget til boligbebyggelse. Det var i forbindelse med diskussionen om at sælge ud af Væddeløbsbanens jord. Personligt rystede jeg på hovedet over sådan en frygt. Men med de seneste planer om at bebygge Højen med boliger kan jeg bedre forstå borgerens frygt.

For I politikere kan da finde på lidt af hvert, sagt i al venlighed. Og I kan ikke være det bekendt. I må da tænke jer om, inden I fornærmer en hel masse mennesker i jeres bestræbelser på at finde en "nem og snild måde" på at skaffe penge til renovering af Aarhus Stadion.

Som politikere må I ikke glemme, at der er et begreb, der hedder almenvellet. Vi som borgere vil hulens gerne undgå, at smukke naturområder bliver plastret til med bebyggelse, som nogle få mennesker får glæde af. I modsætning til de mange, der nu benytter sig af naturen.

Om en eventuel bebyggelse på Højen kunne ende med at blive flot, er lige meget. For et byggeri kan aldrig blive så smukt som den natur, der eksisterer i dag.

Det er sagt før: Vi holder med AGF, men der er ingen grund til at forkæle klubben. Hvem siger, at det er lovligt, at Aarhus Kommune giver et børsnoteret aktieselskab, som AGF jo er, en økonomisk håndsrækning? AGF må selv finde investorer til finansieringen og ingeniører og arkitekter til at klare renoveringen af stadion.

Og har kommunen undersøgt, om naturperlen Højen ikke er underlagt fredningsmæssige bestemmelser? Hvis ikke, så er det på tide at få området fredet, fordi det er ganske unikt.

Sagt stadig i al venlighed: Det vil være en katastrofe af de store, hvis man bebygger det forholdsvis lille område omkring Højen med boliger. Hvad bliver det næste: Boliger i Forstbotanisk Have eller højhuse i den smalle, lange skov mellem Væddeløbsbanen og Marselisborg Slot? Eller hvad med at nappe noget af dronningens have op mod gardernes opholdsrum? Nej vel - sagt i spøg.

Kære politikere: Pas på naturen og fremfor alt de skønne perler, som Aarhus stadig er kendt for. Bevar dem, og find kedelige tomter i ikke naturskønne områder til at gøre byen større.

- Ja, undertegnede bor tæt på Højen, men alligevel så langt væk, at jeg ikke kan se området fra vores bolig. Men jeg ved, hvor meget Højen og dens natur omkring betyder - ikke alene for Højbjerg-borgerne, men for en masse andre mennesker i Aarhus.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce