Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Planerne for Gellerup, Tovshøj og Bispehaven er god og sund byudvikling

Annonce

Udviklingsplanerne for Gellerup, Tovshøj og Bispehaven er ikke gode eksempler på stemmerjageri og stemmemaksimering (som udtrykt i et læserbrev 22. maj, red.). De er derimod gode eksempler på god og sund byudvikling.

Er det ikke ens indtryk, er det, fordi man ikke har forstået det grundlæggende socialdemokratiske princip, der ligger til grund for den byfornyelse, udviklingsplanerne er udtryk for. Jeg tror ikke, at nogen vil hævde, at det er sjovt at bede folk om at flytte mod deres vilje, og derfor er det heller ikke motivationen at bruge det som symbol på handlekraft for billige point i stemmeboksen.

Selvfølgelig er planerne et udtryk for handlekraft, eftersom der skal handles, hvis ikke uligheden skal fortsætte sin vækst – og ulighed er et af de, hvis ikke det, mest samfundsundergravende fænomener, idet det skaber skel imellem danskere.

Er udviklingsplanerne med blandt andet nedrivning og opførelse af nye ejendomme så det rette til at bekæmpe ulighed? Ja – og det er nødvendige skridt, hvis vi ønsker et Aarhus med mindre ulighed.

Boligområderne i Aarhus Vest opstod på baggrund af Bauhaus-inspirerede idealer - om æstetikken, det skønne, i konstruktionen af det gode liv. Hvis vi skulle realisere visionen om lighed, måtte arbejderen også have adgang til æstetik og mulighed for at omgive sig med skønhed.

Gellerup skulle danne disse rammer om det gode og trygge liv for den nye middelklasse – det skal Gellerup også fortsat gøre. Og når det viser sig, at rammerne hverken er tidssvarende eller i stand til at løfte de idealer, de blev bygget for at fuldføre, så må de gentænkes i nye sammenhænge, der forhåbentlig lykkes med at løfte de selvsamme idealer, der stadig står i højsædet hos enhver socialdemokrat.

Udviklingsplanerne for Gellerup, Bispehaven og Tovshøj er udtryk for, at de idealer endnu står centralt i socialdemokratisk byplanlægning. Lighed vil altid vil være midlet til at opnå målet: et bedre og rigere samfund – rigere i mere end en forstand. Og derfor må lighed være det, vi søger først. Vi må skabe rum, hvor vi mødes med hinanden, også dem, der ikke ligner os selv i enten hudfarve eller pengepung. Derfor skal skellene imellem os, rives ned, så de åbne rum kan vokse op i stedet. Det er dette, der kræver, at nogle blokke rives ned, så nye boliger og levende kvarterer kan bygges op, så bydelene kan blive til andet end boligparker.

Det er ikke, fordi det bare er en snuptagsløsning og nemt. Men fordi det er det, der skal til, når vi ønsker os en mere lige by, hvor alle kommer hinanden mere ved – også dem, der ikke ligner hinanden af kultur og baggrund.

Alexander Skjernov Asboe. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce