Annonce
Debat

Læserbrev: Politikerne i Syddjurs nedprioriterer de store skoler

Politikerne i Syddjurs kan ikke lide store skoler. De er ellers de mest effektive og lønsomme at drive, men alligevel har man i F & I-udvalget valgt at ændre på den nuværende tildelingsmodel, så den kommer til at favorisere de små skoler endnu mere, end den gør i forvejen.

Hvis forslaget om at tage lederløn ud af skolernes budget bliver til virkelighed kommer det til at betyde, at skolerne i Hornslet, Ebeltoft og Rønde skal aflevere over seks mio. kr. til kommunens syv øvrige folkeskoler.

Og det er værd at bemærke, at halvdelen af kommunens folkeskoleelever går på de tre pågældende skoler. Hvordan kan det på nogen måder være rimeligt? Hvorfor nedprioriterer politikerne i den grad de store skoler?

De skal nu lide under, at byrådet har besluttet, at der skal være 10 folkeskoler i Syddjurs. Den tanke er både fin og hæderlig, men som det er nu, skal de store skoler betale prisen. Og det er en høj pris.

Hvis byrådet vil holde fast i sin beslutning om at holde liv i 10 folkeskoler, må pengene findes et andet sted end hos de store skoler. Med den nedgang i antallet af elever, som man forudser i de kommende år, bliver det skruen uden ende. Og der er kun den halvdel af eleverne, som går på de store skoler til at betale prisen. Hvad mon borgerne i Hornslet, Ebeltoft og Rønde synes om den tankegang?

Og hvordan pokker skal Hornslet, der er yderst attraktiv i forhold til at tiltrække nye borgere i Syddjurs Kommune blive ved med at bevare den status, når byens folkeskole står til i værste fald at skulle spare over tre mio. kr. Hvad er det for et signal at sende til potentielle tilflyttere?

Hornslet skole, der er kommunens største, står nu til at skulle fyre medarbejdere. Alene ændringen af tildelingsmodellen vil koste en lille håndfuld medarbejdere. Og blot for at sætte lidt tal på til at illustrere forskellene i de økonomiske muligheder: I kroner og ører vil der fremover være 381.000 kr. mindre pr. klasse pr. år at drive skole for i Hornslet kontra skolen i Thorsager, hvis man tager udgangspunkt i en klassekvotient på 23 elever. Nuvel, der er stordriftsfordele, som skal tages med i beregningen, men man kan altså lave meget skole for 381.000 kr. pr. klasse i løbet af et år.

Endnu værre bliver det, hvis byrådet beslutter at trække lederlønnen ud af skolernes budget. Det er igen en skjult måde at nedprioritere de store skoler på, for man trækker naturligvis ikke hele lederlønnen ud i det forslag, der er på bordet i de nuværende budgetforhandlinger, men et fast beløb på 800.000 kr., og det giver sig selv, at på store skoler er lønnen til den samlede ledelse væsentligt større, men det må skolerne i Hornslet, Rønde og Ebeltoft selv skaffe penge til. Eller sagt med andre ord. Det skal eleverne. Halvdelen af kommunens folkeskoleelever.

Det er blot endnu et bevis på nedprioriteringen af de store skoler. Pedellernes arbejde er på samme måde vurderet til et fast beløb, så de store skoler betaler prisen. Hvad bliver det næste?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Pladsmangel og dårlige faciliteter: Politiet drømmer om at flytte fra Politigården

Annonce